Дубай – новият съперник на Мъск в надпреварата за Марс

Обединените арабски емирства искат да изпратят свой кораб на Марс още през 2020 г.

Дубай – новият съперник на Мъск в надпреварата за Марс
3026 ~ 3 мин. четене
Илон Мъск има нов съперник по пътя към покоряването на Марс. Обединените арабски емирства планират да изпратят първа мисия до Червената планета до 2021 г., а в дългосрочен план идеята им е да транспортират хора там след 99 години. 

За финансирането на своята космическа програма те използват своето нефтено богатство. Досега по тази линия са вложени 5.4 млрд. долара. Идеята на емирствата е по този начин да развият експертиза в нови високо технологични области, каквато е космическата наука. 

„Искаме да създадем собствени мисии и да развием собствени спътници“, обяснява Салем Хумаид АлМари, помощник-генерален директор в областта на науката и технологиите в космическия център „Мохамед бин Рашид“ в Дубай. 

Топ приоритет за екипа в момента е да изпратят спътник в космоса – първият изцяло изграден от арабски инженери – до края на 2018 г. Разработеният в Дубай KhalifaSat вече е в Южна Корея, където ще бъде подложен на окончателно тестване, преди да се отправи към Япония за стартиране. 

ОАЕ е изстрелвала сателите в миналото – през 2009 и 2013 г., но те бяха разработени с южнокорейски партньори, АлМари пред CNN и уточнява, че по онова време е било трудно да се намерят и наемат местни инженери. Сега нещата вече стоят различно и всички 200 служители в космическия център в Дубай са граждани на емирството.

Мисията до Марс

Обединените арабски емирства се надяват да са първата арабска държава, изпратила мисия до Червената планета. Страната обаче няма собствена ракетна технология и ще разчита на компании като Mitsubishi или SpaceX на Мъск, които да изведат полезния товар в Космоса. 

Идеята е космическият кораб, наречен Hope Mars Probe, да орбитира Марс през 2020 г. и да достигне планетата до 2021 г. Годината е избрана, за да съвпадне с 50-годишнината от основаването на Обединените арабски емирства. Проектът върви по график, каза ръководителят му Омар Шараф по-рано тази седмица. 

Корабът Hope Mars Probe има за цел да изследва атмосферата на планетата в различни часове от деня и през различни сезони. Очаква се данните да бъдат достъпни в международен план. 

Проектът 2117

Амбициите на ОАЕ обаче не се изчерпват с това. Страната иска тя да изгради първото човешко селище на Марс, чийто старт условно е насрочен за 2117 г. В Дубай вече се работи по марсиански град, който трябва да симулира живота на планетата. Първата фаза от него ще бъде завършена до 2020 г.

Космическата програма е уникална по рода си за арабския свят, а ОАЕ цели да се превърне в регионален център за космически технологии. „Този регион е бил силен сътрудник на обществото преди повече от 1 000 години. Време е да се върнем, не е невъзможно“, коментира АлМари, според когото с действията си сега Емирствата демонстрират как това може да се случи.

Мъск вече има планове за колонизирането на Марс, което според него е възможно да започне най-рано след 50 години и най-късно след 150. Миналата седмица визионерът направи първата стъпка по пътя към осъществяването на идеята и показа на света, че невъзможни неща няма. Неговата компанията SpaceX успешно изстреля най-мощната действа ракета в света Falcon Heavy и освободи полезен това в Космоса, демонстрирайки че наистина има шанс и хората един ден да достигнат до Червената планета. 

Астронавти от Емирствата

Обединените арабски емирства също искат да изпратят свои граждани в Космоса. Досега над 3 000 души между 17 и 67 години са кандидатствали за програмата за астронавти – от тях 25% са жени, а мнозинството имат дипломи в сферата на науката, технологиите, инженерството и математиката. 

От тях ще бъдат избрани четирима, които ще бъдат тренирани между 2 и 4 години. За да осигури обучението им космическият център в Дубай води разговори с НАСА, с Роскосмос, с Европейската космическа агенция и частните компании. 
Подкрепи Economic.bg