Дубровник се бори с масовия туризъм

Програмата \"Respect The City\", насочена към ограничаване на броя на гостите, е започнала да действа от този сезон

Дубровник се бори с масовия туризъм

Снимка: Pixabay

Живописният град Дубровник в Хърватия, който е част от културното наследство на ЮНЕСКО, е препълнен от туристи, които ежедневно пристигат с круизните кораби. От януари до юни близо 800 000 туристи от 188 круизни кораба посетиха 800-годишния град. Миналата година над 749 000 души са пристигнали от 539 кораба, акостирали на пристанището в Дубровник.

Търговците, ресторантьорите и жителите на стария град, където е заснет популярният фентъзи сериал „Игра на тронове”, трудно се справят с тълпите от хора. Миналата година ЮНЕСКО предупреди, че статутът на града обект от световното наследство е застрашен заради прекалено многото туристи.

За да се
справят с това през 2017 г. властите представиха програмата "Respect The City", насочена към ограничаване на броя на гостите, пристигащи с круизни кораби до 4 000 души, пише Reuters.

Според представители на туристическата асоциация в Дубровник проектът е започнал да действа. Качеството на обслужване на туристите от круизните линии се е подобрило. А тълпата в Стария град е станала по-малка.

Коментари: 0