Dundee изпрати поредното позлатено тримесечие

До голяма степен резултатите на компанията за периода април - юни се дължат на „Челопеч“

Dundee изпрати поредното позлатено тримесечие

Снимка: Dundee

3485 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Канадската златодобивна компания Dundee Precious Metals отчете рекордни резултати за поредно тримесечие. До голяма степен резултатите на компанията за периода април - юни се дължат на мината „Челопеч“, която почти удвоява добива си на злато спрямо първото тримесечие на годината.

За периода от април до юни компанията е увеличила производството си на злато, с което отговаря напълно на заложените насоки за 2021 „при всяка една операция“, посочва Дейвид Рей, президент и главен изпълнителен директор на компанията.

Постигнахме нов рекорд за добив на злато през второто тримесечие в резултат на силни резултати от нашите добивни операции“, коментира още той.

За второто тримесечие на годината в „Ада тепе“ производството на злато леко намалява спрямо периода януари - март и достига 32 500 унции в съответствие с плана за мината. Въпреки това мината, макар и минимално, успява да подобри резултатите си на годишна база.

За сметка на това обаче златодобивът и медодобивът в „Челопеч“ отскачат сериозно през пролетните месеци до съответно 52 600 унции злато и 4.5 хил. тона мед. Резултатите в „Челопеч“ са доста над тези от началото на годината, но освен това надскачат и тези за второто тримесечие на 2020 г., когато въпреки извънредното положение Dundee успя да не преустановява дейността си. Значителният обем на медодобивът пък съвпадна с период, в който цените на металите и особено на медта достигнаха многогодишен връх.

От компанията обясняват скока в „Челопеч“ с добива от зони с по-висок клас метал. Резултатите от мината край София са и по-високи от очакванията на Dundee. Припомняме, че през април компанията обяви, че очаква от находището 10% повече ресурси спрямо предишната прогноза.

Подкрепи Economic.bg