Две големи банки не издържаха вторите тестове на Фед

Други три ще трябва да коригират плановете си за разпределение на печалбата

Две големи банки не издържаха вторите тестове на Фед
3629 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Две от тридесет и една най-големи банки в САЩ не успяха да преминат успешно втория кръг стрес-тестове на Федералния резерв, пише Bloomberg. Това са местните подразделения на Deutsche Bank – Deutsche Bank Trust, и Santander – Santander Holdings USA.

След като през изминалата седмица всички 31 финансови институции, включени в проверките издържаха капиталовите критерии, вчера централната банка обяви резултатите, касаещи възможността на банките да разпределят печалбите си. Обект на изследване бяха плановете им да изплащат дивиденти и да купуват обратно акции, без това да предизвиква опасност за капиталовата им стабилност при различни негативни икономически сценарии. На неиздържалите Фед може да наложи ограничения за управлението на печалбите и да изиска промени във вътрешната политика.

Три банки пък ще трябва да коригират първоначалните си планове – JPMorgan Chase, Goldman Sachs и Morgan Stanley. При първата съществува опасност за адекватността на капитала от първи ред, докато при следващите се добавят и проблеми при рисковопретеглените капиталови съотношения. Bank of America преминава тестовете с условието да укрепи вътрешните си процедури и да подаде отново плана си за управление на капитала.

Безусловно издържали са останалите 25 институции. Само една година, след като се провали на стрес тестовете, Citigroup регистрира най-високите резултати от топ щатските банки. Главният изпълнителен директор Майкъл Корбат заложи на карта позицията си и инвестира 180 млн. щатски долара за подобряване на вътрешната система на банката. По негово настояване, ветеранът директор с добри взаимоотношения  с регулатора – Юджин Макюейд, отложи пенсионирането си, за да наблюдава изготвянето и подаването на необходимите документи и планове.

Банката трябваше да ограничи разпределянето на печалби до 1 цент за акция през изминалата година, но след добрите резултати инвеститорите ще получават 60 пъти повече всяко тримесечие. Най-сериозен общ обем на планирания дивидент имат Wells Fargo и JPMorgan, въпреки че ръстът му изостава от средния за групата най-големи банки. Всички „получили зелена светлина“ ще разпределят близо 60% от прогнозираните си печалби през следващите пет тримесечия.

В най-лошите допускани за банките условия, основните фондови индекси се понижават с 60%, цените на жилищния пазар –с 25%, а безработицата надхвърля 10%. Резултатите от първия кръг показаха, че той може да донесе общи загуби на изследваните 31 банки за 490 млрд. щатски долара, което е с 11 млрд. долара под изчисленията за 30 институции през изминалата година.

Коментари: 0