Дянков: Трябва ни 6% икономически ръст, но засега е недостижим

Учителските заплати трябва да се вдигнат веднага с 50%, смята бившия финансов министър

Дянков: Трябва ни 6% икономически ръст, но засега е недостижим
1256 ~ 1 мин. четене
Амбициите на правителството трябва да са постигането на 6 – 6.5% икономически растеж, какъвто имахме преди финансовата криза. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков пред БНТ. Според него обаче България все още е далеч от тази цел, тъй като има проблем с липсата на достатъчно хора, които да работят и да създават този растеж. „Смятам, че следващата година ще достигнем 4%“, добави той.

„Трябва бързо да мислим как да върнем част от младите българи, които напуснаха страната. Също така да помислим как да привлечем чужденци, които биха искали да работят в Българи, като украинци, молдовци и др.“, каза Дянков. Той изнесе данни, според които за последните три месеца 28 хил. българи са се преместили за постоянно във Великобритания.

Според него приоритет на правителството трябва да бъде образованието. „Аз бих увеличил много по-рязко учителските заплати. Те трябва да се вдигнат с 50%сега, за да се даде сигнал, че ценим учителския труд. В момента учителските заплати са много по-ниски от полицейските, а се изисква много повече обучение, за да си учител“, каза Симеон Дянков. Той е на мнение, че пари за това има, дори ако трябва те да са за сметка на парите за саниране, за което правителството всяка година отделя по 1 млрд. лв.
Подкрепи Economic.bg