Туристическият бранш иска и пенсионерите да почиват на държавна издръжка

Румен Драганов смята, че така ще се помогне и на хората, и на сектора, по подобие на държавните ученически почивки

Туристическият бранш иска и пенсионерите да почиват на държавна издръжка

Снимка: Unsplash

2069 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Около 72% от българите не могат да си позволят лятна ваканция. По-голяма част са работници с ниски доходи и пенсионери, показват данните на Европейската конфедерация на профсъюзите. На фона на тази негативна статистика, държавата трябва да помисли за тази група българи и да направи програми за почивки за възрастните хора, аналогични на тези за учениците. Това предложение прави директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в интервю за БТА.

Той коментира, че недостигът на средства не е основният проблем. Има професии, които изискват постоянен ангажимент. Наблюдават се и хора, които не могат да пътуват по здравословни причини. Според Драганов има и самотни възрастни хора, които разполагат със средства, но им е трудно сами да организират почивката си.

Експертът дава за пример страни като Австрия, Германия и Франция, които са открили как да намалят процента на хората, които не могат да си позволят лятна почивка. Властите там организират пътувания за пенсионери, които с автобуси се превозват от родните им места до курортните дестинации. Драганов посочи, че именно такива групи туристи пристигат в България на почивка през април и май месец.

Подобни програми, аналогични на програмата „Отново заедно“, която изпраща ученици на море тази година, може да подпомогнат дейността на туроператорите, които са пряко засегнати от кризата с пандемията.

Драганов коментира, че броят на туристите, избрали да почиват в България през август, се е увеличил с 25 на сто, спрямо същия месец на предходната година. Основно почиващите са българи, следвани от румънски туристи. Тази година посетителите от северната ни съседка са с 40% повече в сравнение с миналата година. По-високият процент се обяснява с факта, че те влизат свободно на българска територия.

Румънците преоткриха България като тяхна родна дестинация“, смята Драганов.

Според него тази година и повече гърци избират Черноморието, главно заради по-разхлабените противоепидемични мерки и по-прохладното време. Не само Черноморието е препълнено, но и по-малките населени места във вътрешността на страната, подчерта експертът.

Подкрепи Economic.bg