Държавата започва да се разплаща със строителите на пътища

Досега са извършени половината от предвидените проверки

Държавата започва да се разплаща със строителите на пътища

Снимка: Красимир Свраков

1812 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Държавата започва да изплаща част от сумите на строителите на пътища, на които се дължат общо 600 млн. лв. още от времето на предишното правителство. Това се случва след наложените от Министерството на регионалното развитие и благоустройството проверки на качеството. „Половината от тези проверки вече са направени, всичко е както трябва и започваме плащанията“, съобщи регионалният министър арх. Виолета Комитова в интервю за Дарик радио. Тя допълни, че не желае да прекъсва диалога със строителните фирми. 

В края на миналата седмица браншът алармира, че само за месец е изпаднал в колапс заради изказвания на Комитова. Още с встъпването си в длъжност служебният министър постави на масата няколко основни проблема, един от които е некачественото строителство на пътищата и магистралите. Тъкмо затова бяха наложени и въпросните проверки, а обещанието на министъра бе, че коректните фирми ще си получат дължимите суми.  

Относно казуса с „Автомагистрали“, Комитова напомни, че дружеството е получило 1.5 млрд. лв. чрез „инхаус“ процедура за пътища, но парите са раздадени на други фирми без обществени поръчки.

Обществените поръчки са заобиколени от „Автомагистрали“ ЕАД и началниците над тях. Това са основните причини, поради които искам да се разделя с нейното ръководство. Засега сме намерили хора. Обявен е конкурс за постоянни назначения, всеки може да се яви“, информира Комитова.

Министърът настоя за връщане към обществените поръчки, чрез които ще се избегне т. нар. инженеринг. „В него състои тайната на оскъпяване на строителството. Ако това се направи, няма да се раздуват цените и ще се разгърнат малките и средните предприятия, които са един от фундаментите на икономиката“, категорична бе Виолета Комитова.

Подкрепи Economic.bg