Джак Ма е разтревожен за Европа и обсесията ѝ по регулации

Според него Европа се тревожи прекалено много, вместо да използва възможностите

Джак Ма е разтревожен за Европа и обсесията ѝ по регулации

Снимка: БТА

2531 ~ 2 мин. четене
Джак Ма, основателят на китайския гигант за електронна търговия Alibaba, изрази своите притеснения за Европа. Защо? Защото Европа има технологични притеснения, а затяга регулациите, които ограничават способността на компаниите да правят иновации, казва той, цитиран от CNBC. 

„Всичко, което правят, е пълно с правила и закони“, коментира той на конференцията Viva Technology в Париж този четвъртък. Според Ма Европа се тревожи за всичко, за което мисли, а „когато се тревожат, те правят правила и закони“. 

Милиардерът обърна внимание, че когато са изправени пред проблеми, китайските предприемачи „започват да решават проблемите, след това мислят за правила и закони“. 

„Аз се тревожа за Европа“, казва Ма и добавя: „Аз се тревожа за притесненията на Европа. Африка не се тревожи. Азия не се тревожи. За какво са притеснени?“.

Европа се очерта като лидер в регулирането на големите технологични компании. Преди година например започна да действа рестриктивният регламент за защита на личните данни, известен като GDPR. Обсъждат се и други ограничения, като възможностите за данъчно облагане на технологичните гиганти в отделните държави, където оперират, както се мисли и за етичните насоки при разработването на изкуствен интелект (AI), мисли се активно и за възможностите 

В тази връзка Ма дава пример, че Alibaba използва AI, за да „спира и хваща много крадци“. Alipay, разплащателната платформа на гиганта, пък използва машинно обучение за откриване на измами. 

„Ако смятате, че технологичната революция е проблем, съжалявам да кажа, че проблемът тъкмо започна. Ако мислите, че това е възможност, възможността тъкмо започна“, каза Ма. „Единственото нещо е твоето мислене. Ако манталитетът сега е тревога, ще се тревожите през цялото време“, заключи китайският милиардер.
Коментари: 0