Е-касови бележки ще заместят хартиените при онлайн търговията

НАП иска да внедри нов вид фискализация за електронните търговци

Е-касови бележки ще заместят хартиените при онлайн търговията

Снимка: Pexels

Антония Симова Автор: Антония Симова

Електронни касови бележки да заместят хартиените при онлайн търговията, а отчитането на оборота на електронните търговци да се извършва със специализиран софтуер. Това бе обсъдено на заседание на работна група на Националната агенция за приходите относно внедряване на т.нар. софтуерна фискализация.

Отговор на въпроса докога това трябва да влезе в сила не бе даден, но още в близките седмици приходната агенция ще обсъди с бизнеса конкретни текстове за изменение в законодателството.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров ясно посочи, че отчитането на оборотите чрез т. нар. софтуерна фискализация ще бъде алтернативен метод и няма да има задължителна нотка.

Искаме да направим алтернативен и полезен инструмент за бизнеса, който да е лесен, удобен, евтин и доброволен за внедряване“, коментира по време на срещата Бъчваров.

Очаква краен вариант на този нов режим да бъде официално представен до края на месец януари.

На заседанието на работната група бяха коментирани в детайли видовете електронни търговци, които ще бъдат обхванати от новия режим на отчетност, технологичните изисквания и процесите, които да осигурят софтуерната фискализация, както и правната рамка, която ще е необходима за осъществяване на проекта.

Същността на новия модел е, че след плащане от клиента към търговеца данни за сумата и стоката се изпращат в реално време към фискален оператор, който ги обработва. Търговецът от своя страна връща към клиента електронен фискален бон - по мейл, даден при регистрацията на поръчката, или директно на телефона му.

Тази система за отчитане на продажбите може да бъде разработена и поддържана от НАП. Онлайн търговците чрез използвания от тях софтуер директно ще може да подават данни в НАП за всяка продажба. Ролята на фискални оператори може да бъде поета и от частни фирми, а идеята като цяло е те да изпълняват функцията на сегашните касови апарати на е-търговците, като в бъдеще могат да бъдат интегрирани и във физическите магазини.

Фирмите от своя страна трябва да имат право да изберат дали за всички свои електронни магазини да използват софтуерната фискализация или само за някои от тях, коментира Иван Аржентински, управляващ съдружник на ERP и част от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

Целта на нововъведенията е да се намалят рисковете за хазната, защото неплатените данъци в електронната търговия са около 300 млн. лв. годишно. Цифрата бе обявена по време на предишен семинар на Националната агенция по приходите (НАП) и представители на бранша.

Припомняме, че при онлайн пазаруване с дебитна или кредитна карта според законодателството касова бележка не се изисква. Според НАП това както помага на бизнеса, така и вреди, тъй като, за да бъде изчислен оборотът освен чрез касовите апарати, счетоводителите се обръщат към историята на транзакциите от клиентите.

Другите приходи от е-търговия се регистрират през куриерските фирми. Те декларират пред приходната агенция какви суми изплащат на свои клиенти за изпратени пакети с наложен платеж, включително пощенски паричен превод.

Разговорите за нов вид отчетност на онлайн търговията се водят, докато тя разцъфтява в България, а и по света, на фона на редица затворени физически търговски обекти и призивите за социална дистанция и избягване на струпване на хора на едно място. По последни данни към ноември - месецът на т.нар. „черен петък“ - онлайн търговията лети нагоре със 72%.

Коментари: 0