Очаквано българската икономика отново пое надолу през ноември

Но ограничителните мерки и „Черният петък“ вдигнаха онлайн търговията с над 70%

Очаквано българската икономика отново пое надолу през ноември

Снимка: Красимир Свраков

1784 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Българската икономика отново пое надолу през ноември с влошаването на епидемичната обстановка в страната и основните ѝ търговски партньори и началото на новите ограничения, засягащи редица бизнеси. Статистиката за предпоследния месец от 2020 г. показва, че производството в България отново пое надолу след месеци на бавно възстановяване от първия въведен локдаун в страната. Търговията на дребно и строителството също отчитат спадове според данните на Националния статистически институт (НСИ).

Поточната линия

Производството в България се сви с 5% на годишна база през ноември и с 1.5% спрямо месец по-рано. По-значителен спад се наблюдава в добивната промишленост (18.1% спад на годишна и 9.2% на месечна база) заради намален обем на добива на въглища и метални руди, както и при производството на електрическа енергия (6.6% спад на годишна и 0.8% на месечна база).

Колкото до преработващата промишленост, значителен ръст се наблюдава в производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти (с 18.7% на годишна и 7.6% на месечна база), както и на автомобилните части (с 11.5% на годишна и 3.6% на месечна база). И по двете пера произвежданите продукти са ориентирани основно за износ.

Съществено на годишна база намалява и производството на тютюневи изделия, но това е налице през по-голямата част от 2020 г. Слабо намалява и производството на хранителни изделия, а малко по-съществено - на напитки. От Асоциация на производители, вносителите и търговците на спиртни напитки в България коментираха пред Economic.bg, че вместо с традиционния за зимния сезон ръст на консумацията на алкохол, фирмите в сектора се готвят за двуцифрени загуби.

Съществено на месечна база – с 7.5% расте и производството на лекарства.

За дрехите и хората

Продукцията от текстилни изделия, облекло и обувки се свива спрямо октомври с над 5%, като още през ноември бяха въведени ограничения при посещението на магазините за тези стоки в големите търговски центрове топ мол. В сравнение с ноември 2019 г. обемът на продукцията е с двуцифрени спадове, като за обувките - 29.5%, а за облеклото – 18.6%.

Търговията на дребно с тези стоки също намалява с малко над 5% на месечна база, а на годишна – с внушителните 25.4%. В същото време обаче онлайн търговията продължава с рекордните стойности и спрямо ноември 2019 г. отбелязва ръст от 72%. На месечна база се вижда резултатът от противоепидемичните мерки и тя се увеличава и спрямо октомври с нови 10%. Поръчките по интернет растат двуцифрено и отпреди кризата с коронавируса, но ограниченията и самоограниченията стимулираха допълнително ръста й.

Припомняме, че през ноември и т.нар. „Черен петък“ вдигна оборотите на търговците, но основно техните намаления бяха за онлайн поръчки, за да бъде избегнато струпване на хора в магазините. Онлайн търговията бе подкрепена и от наближаващите коледни празници.

На касата

Като цяло търговията на дребно в България пое надолу на годишна база, след като от месец юни насам тя отчиташе бавно възстановяване. От данните на НСИ се вижда, че търговията на дребно през ноември се свива с 6.4% спрямо година по-рано и нараства с 1.2% спрямо октомври. На годишна база най-много се свиват търговията с храни, напитки и тютюневи изделия - 14.4%, и тази с автомобилни горива и смазочни материали - с 15.8%.

С близо 6% растат продажбите на дребно на фармацевтични стоки, като на годишна база те също се увеличават – с 12%.

Търговията на дребно с битова техника, мебели и компютърна и комуникационна техника също растат очаквано заради „Черния петък“, но слабо – между 1 и 3% на месечна база.

Строителите

Въпреки че строителният сектор на практика не бе засегнат от рестрикциите, свързани с пандемията, ситyaциятa там също е нeгaтивнa. През ноември oбeмът нa пpoдyĸциятa нaмaлявa с 4.1% на годишна и 0.4% нa мeceчнa бaзa. Πo-гoлeмият „винoвниĸ“ зa нaмaлeниeтo e cгpaднoтo cтpoитeлcтвo, нo лек cпaд в сравнение с ноември 2019 г. e peгиcтpиpaн и пpи инжeнepнoтo.

Подкрепи Economic.bg