Един милион калории

Защо след отслабване много хора си връщат килограмите?

Един милион калории
Много хора се опитват да отслабнат, но или се отказват "по средата на пътя", или свалят някой килограм, но после наваксват. И даже надхвърлят предишното си тегло.

Проблемът със силното напълняване след отслабване е толкова често срещан, че специалистите си имат термин за него - "йо-йо ефект". Причината за този ефект е, че се допуска грешка в избора на начина за отслабване.


Тоталното ограничаване на храната в "зверски" диети не са полезни нито за трайно отслабване, нито за организма.

Защото - първо, човек не може вечно да кара на полуглад или глад. Това само стресира организма и той забавя обмяната на веществата, за да трупа запаси.

И второ, след като свалят с мъчение малко тегло, хората се успокояват и "си отпускат душичката" за вкуснотийки, което бързо връща килограмите.

Освен това тоталното ограничаване на храната ни лишава от важни вещества, нужни за имунитета и поддържането на организма.

Храненето по време на отслабване трябва да е разнообразно, пълноценно, да се ограничат само излишните калории. Необходимо е то да се съобрази с потребностите на организма, телесната структура, възраст, евентуални заболявания. Същото важи и за физическите активности за разхода на енергия, който трябва да е по-голям от приема.


Тези активности не бива да са еднотипни "до втръсване" - например само едни и същи фитнес упражнения. В тях трябва да има развлекателен момент - танци, различни видове аеробни упражнения, гимнастики, игри и упражнения в басейн, движение по различни терени - продължителност, настилки, наклони и т.н.

Необходимо е всичко това да се подбере и комбинира според възможностите на отслабващите. Нужен е цялостен план за отслабването със съчетаване на хранителен режим и физическа активност. Най-добре това да стане в професионална клиника за отслабване след медицински прегледи, под лекарски контрол и професионални инструктори.


Така участниците в програмите не само видимо ще отслабнат по време на курса, но и ще получат модел за полезни навици, с които да достигнат желаните килограми и да ги поддържат здравословно, и без усилия.

Как да съставим хранителния режим

Някак по инерция приемаме, че калориите са "виновни за всичко". Затова често се прави грешката да се прилагат гладни и полугладни диети за отслабване, които в крайна сметка не дават траен резултат.

Всъщност калориите са единици за измерване на енергията и е необходимо да се приемат всеки ден. Храната, която доставя калориите, съдържа вещества, необходими за съществуването на организма, развитието, обновяването на клетки и тъкани.


Различна е и енергията, която организмът получава. Трябва например да се прави разлика между калорията, която е приета с плодове и зеленчуци, и тази, която е приета с пържоли и кебапчета.

Видът и количеството храна определя и броя на калориите Човек получава енергия  основно по три начина - от белтъчините, от въглехидратите и мазнините, които в храните в повечето случаи съдържат едновременно.

Необходимото дневно количество калории е специфично за всеки човек - какъв му е метаболизмът, ръстът, теглото, на каква възраст е, какъв пол, какви физически натоварвания има през седмицата, трениран ли е и т.н.

На тази база може да се направи калкулатор за енергийно потребление - да се изчислят необходимите дневни калории, съответно да се подберат видовете храни и да се състави хранителен режим.

При отслабване трябва да се съобрази приемът на енергия да е по-малък от разхода. За отслабването и по-късно - при изравняване на прием и разход на енергия за поддържане на теглото, много съществена роля играе изграждането на полезни навици и за храненето, и за двигателната активност.

При спазването им човек може да намали до 30 процента от теглото си за година и да го контролира без проблеми, а без тях килограмите  ще се възвърнат.
Коментари: 0