Единствено ГЕРБ поиска да оглави ЦИК

Никоя друга партия не предложи председател на изборната комисия

Единствено ГЕРБ поиска да оглави ЦИК

Снимка: Красимир Свраков

4340 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

На старта на консултациите при президента Румен Радев за новия състав на Централната избирателна комисия единствено ГЕРБ предложи кандидат за неин председател – депутата Красимир Ципов. От втората по големина партия – „Има такъв народ“, предложиха само заместник-председател – Камелия Нейкова.

От „Демократична България“ коментираха, че принципно биха приели председателят на ЦИК да е от ГЕРБ, но не могат да подкрепят конкретно Красимир Ципов. Христо Иванов коментира, че през иначе дългата си политическа кариера кандидатът на ГЕРБ не е направил впечатление на човек, който да отстоява върховенството на закона. От „Изправи се! Мутри вън!“ също се обявиха срещу Ципов за председател.

От коалицията поискаха от останалите партии да издигнат нова кандидатура, но такава нямаше. От БСП пък заявиха, че председател от ГЕРБ няма да подкрепят, независимо от неговото име. Президентът обаче посочи, че ако Ципов отговаря на изискванията на закона, той ще бъде определен за председател, тъй като е единственото предложение.

В представената днес биография на Ципов се изтъква, че е бил заместник-министър на МВР. Припомняме, че той бе един от най-активните депутати в 44-ото Народно събрание. В изминалия парламент бе и председател на анкетната комисия за хакерската атака към НАП. В края на 2019 г. Ципов бе избран за заместник-председател на Парламентарната група на ГЕРБ.

Предложенията за състав на ЦИК от парламентарните групи:

  • ГЕРБ-СДС – Красимир Ципов (председател), Димитър Димитров (член), Георги Баханов (член) и Йорданка Ганчева (член)
  • ИТН – Камелия Нейкова (зам.-председател), Елка Стоянова (член) и Любомир Гаврилов (член)
  • БСП – Емил Войнов (зам.-председател), Силвия Стойчева (член) и Цветанка Георгиева (член)
  • ДПС – Севинч Солакова (секретар) и Ерхан Чаушев (член)
  • ДБ - Цветозар Томов (зам.-председател) и Любомир Георгиев (член)
  • ИСМВ - Росица Матева (зам.-председател)

Със свой указ президентът определи правилата за провеждане на публичните консултации и процедурата за назначаване на 15-те членове на комисията. Очаква се кандидатите да бъдат изслушани публично от 9 ч. на 7 май. Дотогава политическите групи следва да внесат всички искани документи в администрацията на президента. Ако няма административни неточности и предложените кадри отговарят на изискванията, се очаква именно Ципов да стане новият председател на ЦИК, а Севинч Солакова - секретар на комисията, тъй като двамата бяха единствените предложения за двете ключови позиции.

Коментари: 0