Ефектът COVID: Броят на фалиралите бизнеси в Япония нараства с 49%

От началото на годината фалиралите предприятия в страната са повече от 1000

Ефектът COVID: Броят на фалиралите бизнеси в Япония нараства с 49%

Снимка: Pixabay

1172 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Ефектът на COVID-19 върху бизнеса в Япония предизвика огромен брой фалити от началото на въвеждането на противоепидемичните мерки. През август те са нараснали с 49%, достигайки до 121 на брой спрямо година по-рано, показват данните на Tokyo Shoko Research, цитирани от Nikkei Asia Review.

Анализът установява, че общият брой на фалитите, предизвикани от коронавируса, от януари до август тази година, достигна 1026, което представлява около 26% от всички бизнес фалити в Япония за разглеждания период.

Данните показват, че заведенията са най-силно засегнати. От всички фалирали предприятия 20%, или 204, са барове, кафенета или ресторанти, в които приходите спадат заради забраните за сервиране на алкохолни напитки и ограниченията за движението на хора по време на извънредното положение в страната.

Само през юли Япония регистрира 138 фалити, предизвикани от мерките въведени срещу разпространението на коронавируса. От януари броят им остава над 100, информират от Tokyo Shoko Research.

В допълнение към сектора на услугите, индустриите като строителство, облекло и производство и преработка на храни също са сериозно засегнати от COVID-19.

Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио, които продължиха от юли до септември, не успяха да генерират допълнителни приходи за собствениците на ресторанти и барове, тъй като правителството забрани присъствието на зрители, като в същото време продължиха да важат забраните за сервирането на алкохол и работното време, а спортистите нямаха право да напускат олимпийския комплекс.

През юни 18 организации, представляващи ресторантьорството и баровете, поискаха от властите да отменят забраната за алкохола и да облекчат ограниченията за работното време, за да избегнат риска от фалит.  В четвъртък обаче правителството не се съобрази с исканията и взе решение да удължи извънредното положение до края на септември заради Delta варианта на коронавируса.

Подкрепи Economic.bg