Кацаров: Мерките може да отпаднат до няколко седмици

Актуализацията на бюджета е направена и има средства за засегнатите от мерките бизнеси, увери здравният министър

Кацаров: Мерките може да отпаднат до няколко седмици

Снимка: Красимир Свраков

6598 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Ако хората спазват наложените COVID ограничителни мерки така, както са заложени очаквам след няколко седмици спад на случаите на заразени с коронавирус и да отменим част или всички ограничения. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред NOVA.

„Не очакваме да има бум на нови COVID случаи след няколкото почивни дни, които се събраха и заради влезлите в сила ограничителни мерки на 7 септември, а не по-рано. Мерките са прецизирани и тяхната ефективност зависи от хората и как те ги спазват. Факт е, че те не го правят. Може би трябва да заведем тези хора в едно COVID отделение, за да видят интубираните пациенти, които берат душа. Така ще разберат какво причиняват с неспазването на ограниченията“, коментира Кацаров.

Той добави, че влезлите в сила преди дни COVID мерки са научно обосновани и обсъждани дълго време със здравните експерти, за да се стигне до най-доброто решение за здравната система и за хората. Кацаров посочи, че са обсъждали мерките да се приложат регионално, но това не е било възможно, тъй като разпространението на вируса не е клъстерно в момента.

„Протести имаше и преди въвеждането на ограниченията от 7 септември. Част от тях вероятно имат друг характер. Актуализацията на бюджета е направена и има средства за засегнатите от мерките.  Те ще получат парите си”, заяви здравният министър по повод протестите на няколко бранша през последните дни.

Какво предстои в борбата с COVID-19

Кацаров посочи, че към момента са разкрити около 50 центъра в страната, които са за извънболнично лечение на COVID, като се очаква тази седмица те да станат 150 – 200.

„Направихме всичко, което е необходимо за противодействие на епидемичната вълна от гледна точка на организация на здравната система. Първото нещо, което направих, бе да дам предимство на възрастните хора при ваксинация, защото най-много те умират от коронавируса. Осигурихме достъп на личните лекари до ваксини, лекарства и всичко необходимо за лечение на COVID-19. Направихме така, че да няма умиращи и чакащи пациенти по стълбите на лечебните заведения, каквито наблюдавахме преди“, заяви той.

Такива центрове за лечение ще има във всеки град, увери Кацаров, посочвайки, че лекарите в тях ще преглеждат пациенти със симптоми на COVID-19, правят изследваният, предоставят пулсоксиметър за ползване в дома и ще могат да им предписват лекарства за домашно лечение.

„Ще предоставим безвъзмездно пулсоксиметъри, а също така всички тези процедури и лекарства ще бъдат безплатни. Тези зони са обособени само за хора със симптоми на коронавирус, за да няма смесване на потоци“, коментира Стойчо Кацаров.

Подкрепи Economic.bg