ЕК иска да премахне монетите от 1 и 2 евроцента

До края на годината ще бъде представена и инициатива за криптовалутите

ЕК иска да премахне монетите от 1 и 2 евроцента

Снимка: Pixabay

2345 ~ 2 мин. четене
Новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен иска да изтегли монетите от един и два цента от обръщение. Това пише Süddeutsche Zeitung, като цитира документи на Комисията, с които разполага. Става дума за три документа, които представят работната програма на Комисията за тази година и изданието твърди, че разполага с тях.

Противоречивата идея може да бъде намерена в точка 43 в списъка с инициативи за намаляване на бюрокрацията като „предложение за единни правила за закръгляне“ с цел премахване на монетите от един и два цента. Тук се прави препратка към доклад на Комисията от 2018 г., в който се казва, че все повече и повече страни от еврозоната са започнали да закръглят суми от пет цента при пазаруване. 

Такава стъпка спестява производствените разходи за монети от един и два цента и усилията, свързани с преброяването и транспортирането им. Годишните проучвания на Комисията за нагласите на гражданите към монетите също показали, че „днес няма мнозинство, което да поддържа тези две деноминации“, се казва в доклада.

Но вече има противопоставяне на идеите на властите в Брюксел: „Това, което Комисията планира под безобидното наименование „единни правила за закръгляне“, буди тревоги“, казва евродепутатът от ХДС Маркус Фербер. 

Говорител на агенцията не пожела да коментира проектите на работната програма, допълва изданието.

Много от предложенията в списъка с нови инициативи вече са известни, но някои от тях са нови. Например, през третото тримесечие на 2020 г. Комисията ще представи инициатива за криптовалутите. Планът на интернет компанията Facebook да въведе такава виртуална валута под името Libra породи някои притеснения сред централните банкери, надзорни органи и министри на финансите. През декември министрите на финансите на ЕС решиха бързо да се разработи набор от правила за тези валути, зад които няма компания и централна банка, а дружество. "Всички варианти трябва да бъдат на масата", казаха министрите по време на срещата си - така че, ако е необходимо, те да бъдат забранени в Европа.

През същото тримесечие на годината властите в Брюксел планират да въведат закон за единни зарядни устройства за мобилни телефони и таблети. Отговорният еврокомисар обеща на заседание на Европейския парламент в средата на януари да предложи стъпки, които биха могли да доведат до единно зарядно устройство. Изчислението: Ако мобилните телефони от всички производители работят с всички зарядни, гражданите ще имат нужда от по-малко зарядни устройства - електронните отпадъци ще бъдат намалени. 
Коментари: 0