ЕК не настоява за приватизацията на „Булгартрансгаз”

Вестагер обясни, че БЕХ трябва да се преструктурира и не е важно дали ще е на основата на частен или обществен бизнес

ЕК не настоява за приватизацията на „Булгартрансгаз”

Снимка: Twitter

Дейностите на „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз” е можело да бъдат разделени и дружествата да не са под една шапка. Това е изискала Европейската комисия от България, за да бъде постигнато споразумение и да не бъде наложена глоба на „Български енергиен холдинг” (БЕХ) по делото за блокиране на достъпа на конкуренти до газова инфраструктура. Това стана ясно след пресконференция на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер в отговор на въпроси, свързани с решението на Европейската комисия от понеделник да наложи санкция.

„Дейностите за доставката и пренос на газ е можело да бъдат разделени, можеше да се разделят наистина, да нямат една "шапка", посочи тя. По думите ѝ не е важно дали това ще се случи на основата на обществен, частен или смесен бизнес. „Истинското структурно разделение бе важно, за да се избегнат съгласуваните действия, които възпрепятстват конкуренцията. Това обсъждахме с българските власти”, поясни еврокомисарят.

За нас бе важно действията на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да не се повтарят, защото бяха незаконни, каза тя и допълни, че разнообразяването на източниците на енергийните доставки носи сигурност. Според нас бе важно да се промени структурата (на БЕХ), за да не се повтаря незаконната дейност. Продавачът решава на кого иска да продаде, това не е наше решение, поясни тя по повод възможността дейностите в БЕХ да бъдат разделени и частично приватизирани.

Може да кажете, че по причини, свързани със сигурността, не желаете даден купувач. Например, ако се раздели компанията на две, сами решавате (на кого да продадете). Сещам се за няколко случая, в които купувач бе отхвърлян заради националната сигурност, посочи Вестагер.

Винаги се радваме да намерим решение чрез споразумение, ако то отчита нашите тревоги, поясни още еврокомисарят.

Коментари: 0