ЕК: Никога не бихме молили да се махнат микрофоните на журналистите

Еврокомисията коментира за economic.bg безпрецедентния случай с „отвинтването“ на микрофоните в МС при посещението на Урсула фон дер Лайен

ЕК: Никога не бихме молили да се махнат микрофоните на журналистите

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Европейската комисия наистина се е договорила с Министерския съвет да няма журналистически въпроси по време на работното посещение на новия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен в България. Комисията обаче никога не би помолила микрофоните да бъдат премахнати, както се случи по време на пресконференцията в четвъртък, след двустранната среща между фон дер Лайен и българския премиер Бойко Борисов.

Това бе отговорено на Economic.bg при въпрос дали недопускането на журналистически въпроси е съгласувано с ЕК и дали Комисията е знаела за използвания от правителството защитен прийом – да отвинтят директно всички микрофони пред журналистите.

Тогава от Министерския съвет оправдаха безпрецедентния опит да се блокира всякаква възможност за задаване на въпрос към българския премиер или новоизбрания председател на Комисията с технически проблеми. От пресцентъра посочиха, че когато се предвиждат само изявления и официалните лица настояват изрично да няма въпроси, микрофоните се демонтират, защото не могат да бъдат изключени заради смущения в останалата част на озвучителната система, оправдаха липата на микрофоните от МС.

Досега друг подобен случай журналистите не помнят.

От Еврокомисията обясниха, че срещата с пресата в България е следвала формата на всяка мисия/посещение, което избраната за председател на Европейската комисия е предприемала досега. Без журналистически въпроси са се провеждали пресконференциите още във Франция, Италия, Испания и България. И там е имало само кратко изявление за пресата без въпроси и отговори.

От ЕК изтъкват две причини за този подход - ограничено време на разположение при тези кратки посещения и фактът, че все още не са взети решения по отношение на новата Комисия, които могат да бъдат съобщени.

Когато избраният председател сформира окончателно своя екип, тя ще го представи в пълна прозрачност в пресцентъра на Комисията и ще отдели време, за да отговори на много въпроси, които журналистите ще имат, се посочва в отговора то медията ни.

Ако сте проследили политическата ѝ кариера, със сигурност ще знаете, че тя е много отворена към пресата. И в този дух тя никога не би молила работното оборудване на журналистите да им бъде отнето. Избраният председател твърдо отстоява свободата на печата и правото на журналистите да упражняват свободата на изразяване, се посочва в отговора, като се визира „отвинтването“ на микрофоните в Гранитна зала на Министерския съвет.

Комисията посочва, че ще се бори за свободата на печата в световен мащаб и осъжда всяко ниво на сплашване, насилие и цензура, с които журналистите се сблъскват във всяка част на света. Правителствата трябва да позволяват на журналистите да работят в безопасност и сигурност и без страх от цензура или наказателно преследване, се казва в позицията.

Свободата на изразяване трябва да се защитава както в традиционните медии, така и в интернет. ЕС ще продължи да насърчава свободата на изразяване онлайн и офлайн, тъй като новите информационни технологии могат да бъдат ключови за насърчаването на правата на човека и демокрацията.

ЕС ще продължи да осъжда нарушенията на правото на свобода на изразяване във всички медии с цел да се гарантира, че журналистите от цял свят могат да изпълняват професионалните си задължения без пречки.
Коментари: 0