ЕК одобри държавната помощ за туроператорите

Европейската комисия е одобрила българската схема за подпомагане на туроператорите, чиято дейност беше възпрепятствана от коронакризата

ЕК одобри държавната помощ за туроператорите

Снимка: Unsplash

520 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Министерство на туризма е получило нотификация от Европейската комисия за одобрение на целево субсидиране на туроператорите, съобщават от пресцентърът на ведомството. В кратък срок ще бъде съгласувано постановление на Министерски съвет, което да уточни реда за кандидатстване и изплащане на държавната помощ.

Туроператорите ще получат общо 16.5 млн. лв. държавна помощ, като средствата могат да се използват за връщане на парите на клиентите за провалени почивки и екскурзии за периода от 1 март – 31 декември 2020 г. заради коронавируса.

С изменение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. за преодоляване на последиците, беше създадена схема за държавна помощ за  допълнително финансиране на туроператори с останали задължения към техните клиенти с безвъзмездни средства в размер до 15 на сто от оборота им без ДДС през 2019 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания.

Преди няколко дни Министерството на туризма обяви, че ще подпомогне и дейността на българските екскурзоводи със стартирането на обществена поръчка на стойност 3 млн. лв., като целта ще бъде популяризирането на страната ни. 

Коментари: 0