ЕК одобри сделката между Moller-Maersk и Total

Maersk Olie og Gas A/S се продава за 7.45 млрд. долара

ЕК одобри сделката между Moller-Maersk и Total

Европейската комисия одобри продажбата на Maersk Olie og Gas A/S - нефтеното подразделение на датската Maersk, на френската Total SA. Общата стойност на сделката се оценява на 7.45 млрд. долара, като част от сумата ще бъде платена в брой, а друга - в акции.

ЕК използва опростена процедура при прегледа на сделката, тъй като тя не повдига въпроси, свързани със нарушаване на конкуренция. Общата сума на сделката е 7.5 млрд. долара, като Moeller-Maersk ще получи 97.5 млн. акции от Total (около 3.76% от капитала), чиято стойност се оценява на 4.95 млрд. долара.

В същото време Total ще поеме краткосрочни задължения на стойност 2.5 млрд. долара, които Moeller-Maersk ще прехвърлят на Maersk Oil и Gas. Френската компания ще плати този дълг на Moeller-Maersk веднага след приключването на сделката.

Финализирането ѝ се планира за първото тримесечие на 2018 г. Преди това трябва да се получи одобрение от регулаторните органи, включително Министерството на енергетиката на Дания.

Moeller-Maersk Group е многопрофилна корпорация, представена в 130 държави. В подразделенията ѝ влизат най-голямата в света компания за морски транспорт, енергийни операция, добив на нефт и газ и др. За компанията работят около 88 хил. души по цял свят.

Коментари: 0