ЕК окончателно отхвърли бюджета на Италия

Брюксел открива пътя за евентуални финансови санкции

ЕК окончателно отхвърли бюджета на Италия

Снимка: БТА

344 ~ 1 мин. четене
Европейската комисия (ЕК) отново отхвърли проектобюджета за 2019 г. на управляващата популистка коалиция в Италия. В голяма степен той е извън рамките на европейските норми и Брюксел открива пътя за евентуални финансови санкции, съобщава Франс прес. 

"В предложението на италианското правителство виждаме риск страната да затъне сляпо в нестабилност", посочи вицепрезидентът на ЕК и еврокомисар за еврото и социалния диалог, и за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари Валдис Домбровскис. 

Той е категоричен, че е напълно оправдано откриване на процедура за прекомерен дефицит, основана на италианския дълг от над 130% от БВП. Това от своя страна може да доведе до финансови санкции срещу Италия. Това е процес, който поставя под контрол и определя крайни срокове и цели за страните членки, нарушили фискалните правила на еврозоната.

Премиерът на Италия Матео Салвини заяви днес, че целите на правителството са обосновани. "Уверени сме в цифрите в нашия бюджет. ще говорим за това след година", каза той след поредното отхвърляне на бюджета от ЕК. Той допълни, че санкции от ЕС срещу Рим ще бъдат "оскърбителни" за италианците. 

Откриването на процедура трябва да бъде одобрено от страните членки. Повечето от тях са били подлагани на подобна процедура в някакъв момент, особено по време на финансови кризи, но на никоя от тях не е налагана глоба, която може да достигне до 0,2% от БВП. 
Подкрепи Economic.bg