ЕК прави първа стъпка към създаването на бюджет на Еврозоната

Два нови финансови инструмента ще подпомагат реформите и инвестициите във валутния съюз

ЕК прави първа стъпка към създаването на бюджет на Еврозоната
Европейската комисия обяви днес, че ще създаде два нови финансови инструмента, част от следващия дългосрочен бюджет на ЕС (2021-2027 г.). Става въпрос за Програма за подкрепа на реформите (Reform Support Programme) и на Европейска функция за стабилизиране на инвестициите (European Investment Stabilisation Function).

„Това е зародишът на бюджета за Еврозоната, семето е посято“, заяви еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси, данъците и митата Пиер Московиси на брифинг в Брюксел.

Създаването на самостоятелен бюджет за държавите от Еврозоната е идея на френския президент Еманюел Макрон.

От Комисията обясняват, че двата нови инструмента са част от един по-голям план за укрепване на отношенията в европейския икономически и паричен съюз. Следващият многогодишен бюджет на ЕС за периода 2020-2027 г. ще спомогне за укрепване на ефективността и устойчивостта на европейските икономики, които зависят една от друга, смятат от ЕК.

„Икономическият и паричен съюз е преди всичко за подобряване на живота на всички европейци. Днешното предложение е този Съюз да се превърне в защитна и обединяваща сила, какъвто беше замислен да бъде”, коментира председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Пиер Московиси, еврокомисарят по икономически и финансови въпроси, данъци и мита, коментира, че днешното предложение предоставя нови инструменти за укрепване на кохезионната политика в Еврозоната и за подготовка на бъдещото ѝ разширяване.

Предложението включва създаване на три отделни и взаимнодопълващи се инструмента. Инструмент за изпълнение на реформите, който ще осигури финансова подкрепа за ключови реформи. По него ще се осигурят 22 млрд. евро за всички страни членки от ЕС. Инструмент за техническа подкрепа, който ще помага на държавите от ЕС да планират и осъществяват реформи и да подобрят своя административен капацитет. И този инструмент ще е достъпен за всички страни членки, а бюджетът му е 840 млн. евро. Механизъм за сближаване, в размер на 2.16 млрд. евро, ще осигури финансова и техническа подкрепа на страните членки, направили ясни стъпки към присъединяване към Еврозоната.
Коментари: 0