ЕК представи доклад за напредъка в борбата с тероризма

Предвиждат се допълнителни действия срещу радикализацията в затворите и терористичната пропаганда

ЕК представи доклад за напредъка в борбата с тероризма

Снимка: Pixabay

392 ~ 1 мин. четене
Европейската комисия представи днес данни за напредъка в борбата с тероризма, укрепването на киберсигурността и защитата на обществените места. Експертната група по въпросите на радикализацията призовава за постоянен обмен между държавите в ЕС, специалистите и изследователите по въпросите на борбата с радикализацията. 

Комисията ще предприеме допълнителни действия срещу радикализацията в затворите и терористичната пропаганда. Онлайн платформите са призовани да ускорят усилията си за отстраняването на терористично съдържание възможно най-бързо. Ще се повиши и съгласуваността в ЕС за предотвратяване на тероризма.

ЕК обмисля съвместни действия, с които да се затрудни наемането на превозни средства от терористи за извършване на нападения. През април Комисията ще обсъди с държавите в ЕС подхода към завръщащите се в Европа терористи след загубите, претърпени от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Предвижда се да бъдат осигурени 50 млн. евро за Европейския научен център за изследвания в областта на киберсигурността. 5 млн. евро ще бъдат предоставени на Европол в подкрепа на извършваните разследвания.

По отношение на защитата на обществените пространства се повишава сътрудничеството между частните дружества и местните власти. Комисията насърчава обмена на данни за откриването и изпробването на нови технологии и решения в областта на сигурността. 

До края на месеца ще бъде представен наръчник по сигурността, съдържащ насоки, свързани с възможни заплахи от тероризъм.
Подкрепи Economic.bg