ЕК с обвинения срещу Amazon, които може да ѝ струват $28 млрд.

ЕК с обвинения срещу Amazon, които може да ѝ струват $28 млрд.

Снимка: БТА

1168 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия обяви днес, че повдига официални антитръстови обвинения срещу Amazon заради начина, по който технологичният гигант използва данните на трети продавачи. Случаят може да струва на американския играч глоба от над 28 млрд. долара.

В изявлението на ЕК пише, че според нея Amazon е „нарушила конкуренцията на онлайн пазарите на дребно“. Предварителната жалба се основава на поведението на компанията във Франция и Германия.

Еврокомисарят по конкуренцията на ЕС заяви, че е издала т.н. изложение на възраженията и е стартирала втора проверка срещу най-големия онлайн търговец, предава Bloomberg. Тя ще търси отговор на въпроса дали Amazon третира преференциално собствените си оферти.

„Трябва да гарантираме, че платформи с двойна роля и с пазарна мощ като на Amazon не нарушават конкуренцията“, коментира Вестагер. Тя допълни, че: „Данните за дейността на трети страни продавачи не трябва да се използват в полза на Amazon, когато тя действа като конкурент на тези продавачи.“

В хода на разследването ще се търси именно дали няма сблъсък на интереси от това, че Amazon е и директен търговец на дребно, и домакин на други продавачи. Обвинението срещу компанията идва в сложен момент за технологичните гиганти, когато те все повече става обект на антитръстови разследвания на регулаторите по света.

Подкрепи Economic.bg