Ваксината на Pfizer може да струва различно в отделните региони

Целта е от нея да бъдат доставени 1.3 млрд. дози през 2021 г.

Ваксината на Pfizer може да струва различно в отделните региони

Снимка: БТА

3086 ~ 2 мин. четене

Разработваната от Pfizer и BioNTech ваксина срещу коронавируса ще струва различно в отделните региони в света, обяви германската фармацевтична компания BioNTech, цитирана от Reuters.

Ваксини срещу коронавирус

Обединението на двете компании планира и да определи цена на продукта си „под типичните пазарни цени“. Това стана ясно по време на онлайн събитие на Financial Times.

Pfizer и BioNTech разработват заедно ваксина срещу COVID-19 още от началото на месец март. Тя все още не е получила одобрение за ползване от съответните регулатори. Вчера обаче бе оповестено, че вече има над 90% ефективност и дава успешни резултати в последния етап от клиничните изследвания - ключов във войната срещу вируса, който уби над милион души и срина световната икономика.

Опитахме се да следваме балансиран подход, който признава, че иновациите изискват капитал и инвестиции, така че планираме да определим цената на нашата ваксина далеч под типичните пазарни цени, отразяващи ситуацията, в която се намираме, и с цел да осигурим широко достъп по света. Очаквам да има диференцирано ценообразуване в определени региони на света“, обяви Раян Ричардсън, ръководител „Стратегия“ на германската биотехнологична компания по време на събитието.

Европейската комисия ще обсъди в сряда подписването на договор за доставка на ваксини с Pfizer и BioNTech. Блокът по-рано тази седмица заяви, че е близо до споразумение за до 300 млн. дози.

Ричардсън каза също, че целта на двамата партньори да доставят 1.3 млрд. дози през 2021 г. ще бъде резултат от увеличаване на доставките през втората половина на следващата година.

Проектът на Pfizer и BioNTech беше единственият сред 10-те водещи разработчици на ваксини, които не бяха получили „значително финансиране от публичния сектор“, обясни Ричард Хатчет, главен изпълнителен директор на Коалиция за иновации за готовност за епидемия (CEPI).

През юни Европейската инвестиционна банка, финансовото звено на ЕС, отпусна на BioNTech 100 млн. евро дългово финансиране за разработването и производството на ваксини срещу COVID-19. През септември германското министерство на научните изследвания предостави на BioNTech 375 млн. евро, при условие че се постигнат определени етапи, а също и за ускоряване на разработването и производството на ваксини.

Подкрепи Economic.bg