ЕК заплаши AstraZeneca да спре износа на ваксините ѝ

Урсула фон дер Лайен заяви, че компанията трябва да изпълни първо договорите си с Европейския съюз преди да доставя на други страни

ЕК заплаши AstraZeneca да спре износа на ваксините ѝ

Снимка: БТА

60682 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Урсула фон дер Лайен заплаши да забрани износа на ваксината на AstraZeneca, произвеждана в белгийския ѝ завод, извън Европейския съюз. В интервю за германската медийна група Funke председателят на Европейската комисия заяви, че това ще се случи, ако англо-шведската компания не изпълнява договорите си с Брюксел.

Ваксина на AstraZeneca

„Имаме възможността да блокираме планирания износ. Това е посланието към AstraZeneca: първо изпълнявате договора си с Европа и след това започвате да снабдявате с други страни“, каза Фон дер Лайен.

Тя посочва, че през първото тримесечие на тази година компанията е доставила в ЕС едва 30% от съгласуваните количества ваксина срещу коронавирус.

Едновременно с това председателката на ЕК предупреди да не се бърза с планирането на летните отпуски с оглед на пандемията от COVID-19. „Още е твърде рано да се водят дискусии за лятото. Засега сме в много сложна ситуация, разпространяват се по-агресивни варианти на коронавируса, а в някои страни от ЕС започва трета вълна“, каза тя.

Припомняме, че в четвъртък България възобновява ваксинирането с препарата разработен съвместно от AstraZeneca и Оксфордския университет, след като имунизационната кампания беше преустановена поради опасения за сигурността и надеждността на ваксината. Решението последва, след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди безопасността на препарата.

Коментари: 0