Екопътеките в Община Сливница

Те предлагат бягство от горещините и наслада сред природата

Екопътеките в Община Сливница
6460 ~ 2 мин. четене

През летните месеци разходките сред природата се оказват най-доброто лекарство, което зарежда с много енергия и положителни емоции.

Ако решите да избягате от горещините на големия град, предлагаме ви разходка сред природата в Община Сливница. Четири екопътеки привличат посетители тук, които да се насладят на почивката си и красотата на местностите.

Екопътека „Алдомировци”

 Намира в землището на с. Алдомировци и е с дължина около 1722м. Маршрутът, по който се простира, е живописен, с отправна точка чешма край с. Алдомировци. Движението е покрай борова гора, крайната точка е паметник от Българо-сръбската война. По протежението на пътеката са изградени екологични места за почивка – пейки, маси и кошчета от дърво, беседка, люлки и катерушки от дърво, мостче, както и информационни табели за трасето и природните дадености на местността. 

Екопътеката започва от местност „Чешма“ и е много посещавано място, както от деца така и от възрастните. Това е една от най- старите чешми в селото с вода с изключително високо качество.

Екопътека „Гълъбовци-Гургулят”

 Следващата екопътека се намира в землището на с. Гургулят и с. Гълъбовци, община Сливница. Дължината й е 4000 м по живописен маршрут, свързващ двете села, изградена е и велопътека с дължина 1775 м, чийто маршрут съвпада с този на екопътеката. 

По протежението на пътеката са изградени  различни съоръжения и екологични места за почивка от дърво, съобразени с конкретното място. Трите варовикови скали - Петлючки камик, Равни камик и Кривша, са разположени в посока изток-запад и лежат приблизително на една линия. 

Дължината на това скално образувание е приблизително 500 м. Река Петлюк се явява своеобразна ос на симетрия, разделяйки това скално образувание чрез красиво ждрело на две почти равни части – отдясно е внушителния 30-метров Петлючки камик, а отляво – по-ниските и полегати Равни камик и Кривша.

Екопътека „Гургулят-Братушково”

 В землищата на селата Гургулят и Братушково, община Сливница, се простира екопътека с дължина 7486м. Тя се насочва към един от най – високите върхове в общината – Вишая, с надморска височина 982 м. До достигане на село Братушково се преминава през един участък приблизително от 3000 кв. м., зает изцяло с широколистни гори. В селото има извор, наречен „Светена вода“, за който преданието разказва, че лекува различни болести. Над изворите, е изграден малък параклис, до който се стига по дървена стълбичка. Преданието разказва още, че на това място е съществувал манастир.

Екопътека „Войнишка памет”

 Четвърта екопътека е „Войнишка памет“ в землището на селата Алдомировци и Братушково. Тя е с дължина 1754 м. Води началото си от първия войнишки паметник в България, намиращ се на височината, а крайна точка са окопите на възвишението „Камичък“. Изградена е мемориална обемна карта с информация за историческите събития около Българо- сръбската война. 

 Поставена е дървена беседка с пейки. Изграден е нов централен достъп от северозападната страна на имота с каменни стъпала. По тази екопътека са поставени екологични стъпала от дърво, обезопасителен парапет от дърво, пешеходен дървен мост, екологични пейки за почивка от дърво, както и кошчета от дърво.

Подкрепи Economic.bg