Електрическите тротинетки вече ще трябва да се движат по правила

Популярните превозни средства няма да могат да се движат с повече от 25 km/h и задължително трябва да се движат по изградената велосипедна инфраструктура.

Електрическите тротинетки вече ще трябва да се движат по правила

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Електрическите тротинетки няма да могат да се движат с не по-висока скорост от 25 km/h и задължително по изградената велосипедна инфраструктура. Тези промени в Закона за автомобилните превози (ЗАП) приеха на второ четене депутатите днес. С него се уреждат правилата за електрическите тротинетки на пътя.

Законът вече задължава водача на индивидуално електрическо превозно средство при движение да ползва в тъмните часове на денонощието или при намалена видимост светлоотразителни елементи върху облеклото, позволяващи да бъде лесно забелязан.

Водачите на такива превозни средства са длъжни да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

На водачите на електрически тротинетки е забранено да се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 km/h. Ограничението не се прилага за улици с изградена велосипедна инфраструктура.

Водачите на тротинетки не могат да се движат в зони, забранени за влизане на велосипеди, както и да се движат по пътна лента или платно за движение само на превозни средства от редовните линии.

Забранено им е да превозват други лица, както и да ги управляват без да държат кормилото с ръце. В случай, че лицето е до 18 години, трябва да ползва каска.

Коментари: 0