ЕП: Членките на ЕС не могат да забраняват вноса на ГМО

Предложението е направено от Европейскта комисия

ЕП: Членките на ЕС не могат да забраняват вноса на ГМО
168 ~ 1 мин. четене

Европейският парламент отхвърли възможността отделните страни в Европейския съюз да забраняват вноса на своя територия на обработени в съюза ГМО храни или фуражи. Предложението е направено от Европейскта комисия, но е силно критикувано както от парламента, така и от неправителствени организации, защото това би довело до въвеждането на граничен контрол в съюза.

Европейската комисия предложи страните-членки да могат да забраняват вноса и използването на тяхна територия на генетично модифицирани хранителни съставки. Евродепутатите, търговски и природозащитни организации се обявиха против предложението. Аргументите бяха, че забраната може да доведе до фрагментиране на пазара и ще наруши принципа на свободно движение на стоки в Европейския съюз. Предложението за отхвърляне идеите на Комисията беше подкрепено от 577 депутати, 75 бяха против и 38 - въздържал се.

Сега Европейската комисия има право да резрешава – след проведен научен анализ – вноса на генномодифицирани продукти  за използване за храна и фуражни, както и отглеждането им в Европейския съюз. За внос са обявени над 60 генномодифицирани продукти, главно от Северна и Южна Америка. Разрешена за отглеждане в съюза е само един сорт генномодифицирана царевица.

Отхвърлянето на предложението от Европейския парламент означава, че Комисията трябва да го преработи или да се откаже от него.

Подкрепи Economic.bg