Най-богатият човек в света става на 60

Ето някои любопитни факти от биографията на Бил Гейтс

Най-богатият човек в света става на 60
4388 ~ 3 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Със състояние от приблизително 79,4 млрд. долара съоснователят на Microsoft Бил Гейтс е най-богатият човек в света. Той е публична личност от 80-те години на миналия век, когато заедно с заедно с Пол Алън започват компютърната революция, пише Business Insider.

Милиардерът притежава всички играчки, които бихте очаквали да има най-богатият човек в света – от частен самолет до имение, простиращо се над 20 хил, кв. м, което носи името Xanadu 2.0.

И макар че богатството му непрестанно нараства, Гейтс е все по-щедър дарител, раздавайки милиарди долари за благотворителност чрез Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

В чест на 60-ия му рожден ден, ще хвърлим поглед назад към неговия невероятен житейски път:

Още като дете се забелязва огромният му потенциал. Като тийнейджър, апетитът му за знания е толкова голям, че прочита цялата серия "World Book Encyclopedia".

Първоначално записва право в Харвард, но бързо се прехвърля в математика и компютърни науки. Там среща Стив Балмър, който по-късно привлича в Microsoft и го прави главен изпълнителен директор на компанията.

2 години по-късно, Гейтс напуска университета и основава Microsoft. Той така и не завършва бакалавърска степен, но Харвард го прави почетен доктор през 2007 г.

Докато все още е ученик, Гейтс започва разработката на софтуер за MITS Altair, първия в света персонален компютър. През 1977 г. Гейтс и Алън се местят в Албакърки, Ню Мексико, където е централата на MITS, за да основат младата си софтуерна компания.

През 1979 г., Гейтс и Алън местят Microsoft в родния си Сиатъл. Компанията пуска Windows през 1985 г. и става публична през 1986 г. До 1987 г. 31-годишният Гейтс вече е милиардер.

През 1995 г. той става най-богатият човек в света със състояние от 12,9 млрд. долара. Оттогава той винаги е сред топ богаташите в света.

През 1998 г. Microsoft се изправя пред съда по обвинения, че злоупотребява с властта си, налагайки софтуерен монопол. Това влияе и на репутацията на Гейтс.

Той се среща бъдещата си съпруга Мелинда, на прес събитие през 1987 г. Тя е служител на Microsoft, а по-късно става ръководител на интерактивното съдържание. Двамата се женят през 1994 г., впоследствие тя напуска компанията, за да развива благотворителна дейност.

Бил, Мелинда и трите им деца живеят в огромен, високотехнологичен дом в Медина, Вашингтон. Къщата е снабдена с невероятни футуристични екстри като подводна звукова система в басейна и възможност за нагласяне на музиката, температурата и осветлението в нея. Тя разполага с 24 бани и гараж, побиращ до 23 коли. Домът на Гейтс се оценява на 121 млн. долара.

Тъй като е запален читател, милиардерът разполага с огромна домашна библиотека, в която се забелязват уникално редки издания. Сред тях е "Codex Leicester", ръкопис от 15-и век на Леонардо да Винчи, който Гейтс купил на търг през 1994 г. за внушителните 30,8 млн. долара.

Милиардерът притежава и богата колекция от произведения на изкуството.

Гейтс притежава още няколко имота, всеки от които с внушителни размери и екстри.

Той обича да ходи на образователни екскурзии със сина си. Те обикалят мини, електрически инсталации, както и ракетни силози. Двамата дори си организират екскурзия до Големия адронен колайдер в Женева. „Той обича да учи заедно с мен”, казва Гейтс.

Милиардерът винаги е имал интерес към бързите коли. През годините той притежава Порше, Мерцедес, Ягуар и Ферари.

Едно от любимите му хобита е тенисът. Ето ги двамата с Джеф Безос по време на благотворителен мач през 2001 г.

Гейтс е близък приятел с Уорън Бъфет. Двамата често пътуват заедно и участват на турнири по бридж и тенис на маса. Гейтс е член на борда на Berkshire Hathaway, а Бъфет е щедър дарител на Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Фондацията развива редица проекти, от ликвидирането на болести в отдалечени краища на света до развиването на източници на храна за бедните хора. Гейтс също дарява милиони за подобряване на образованието в САЩ.

През 1997 г. милиардерът си купува частен самолет за 21 млн. долара. Той често пътува с него до отдалечени места по света, за да развива благотворителната си дейност.  

Подкрепи Economic.bg