Ердоган към Макрон: Провери дали ти не си в мозъчна смърт

Призивът идва по повод изказването на френския президент, че НАТО е в мозъчна смърт

Ердоган към Макрон: Провери дали ти не си в мозъчна смърт

Снимка: Колаж/Снимки: БТА

Предупреждението на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО умира отразява „болно и повърхностно“ разбиране на нещата. Това смята турският президент Реджеп Ттайип Ердоган, който призова колегата си да провери дали самият той не е в „мозъчна смърт“, предава Reuters. 

Изказването идва броени дни преди срещата на върха на военния съюз. Двамата държавни глави ще са сред лидерите по време на предстоящото събитие на НАТО, насрочено за идната седмица (4 декември). 

Преди три седмици Еманюел Макрон разбуни духовете, като каза, че НАТО е в „мозъчна смърт“, а причините са американската непредсказуемост в лицето на президента на САЩ Доналд Тръмп и обтегнатите връзки с Турция. Френският държавник не спести критиките си към Алианса и във връзка с невъзможността да реагира на „лудата“ трансграничната офанзива на Анкара в Североизточна Сирия. 

„Обръщам се към г-н Макрон от Турция и ще го кажа в НАТО: Първо трябва да проверите дали вие не сте в мозъчна смърт“, възкликна Ердоган.

Турция отказва да подкрепи план за отбрана на НАТО за Прибалтика и Полша, освен ако не получи повече политическа подкрепа за борбата си с кюрдската военна формация YPG в Северна Сирия.
Коментари: 0