Ердоган обвини Русия в търговия с петрол от \"Ислямска държава\"

Той спомена името на един от купувачите на нефт, \"който е с руски паспорт\"

Ердоган обвини Русия в търговия с петрол от \

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Анкара има доказателства, че Москва се занимава с търговия с петрол на териториите, контролирани от групировката "Ислямска държава". "Имаме доказателства. И ще ги покажем на света" – заяви пред европейски медии турският президент в Анкара.

В същото време той спомена името на един от купувачите на петрол, твърдейки че сирийският бизнесмен Джовани Хасвани, „който е с руски паспорт”, посочва изданието.

В допълнение, турският президент в четвъртък назова като „неморални” руските обвинения, че семейството му е свързано с доставките на петрол от териториите, контролирани от терористичната групировка "Ислямска държава".

"Неморалният аспект на проблема се крие във факта, че във връзка с тази история бе споменато моето семейство" – заяви още Ердоган.

По-рано, Русия съобщи, че има "убедителни доказателства" за участието на Анкара в доставките на петрол от териториите, контролирани от ИД.

В допълнение, на срещата на върха за климата в Париж на 30 ноември, президентът Владимир Путин заяви, че решението за свалянето на руския Су-24 от турските въздушни сили е продиктувано от желанието да се гарантира сигурността на петролните доставки, добивани от „Ислямска държава”.

"Сега имаме допълнителни доказателства, подтвърждаващи факта, че добитият нефт от местата контролирани от ИД, в промишлени количества се подава към Турция. Имаме всички основания да вярваме, че решението за това дали да свалят нашият самолет, е продиктувано от желанието да се гарантира сигурността на доставките на петрол към маршрутите до пристанищата, откъдето се доставят в цистерни, "- каза държавният глава на Русия.

От своя страна, Ердоган заяви, че е готов да подаде оставката си, ако бъде доказано, че Анкара купува нефт от ИД.

В края на ноември, Министерството на финансите на САЩ публикува списък на физическите и юридическите лица, по отношение на които се наложиха санкции, свързани със събитията в Сирия, по-специално за незаконното закупуване на петрол от „Ислямска държава”.

Вестник Wall Street Journal отбелязва, че в данните на Вашингтон за покупка на петрол от екстремистите, фигурира Джовани Хасвани.  

Коментари: 0