Ердоган: Споразумението за С-400 е най-важното в модерната история на Турция

Президентът засегна и въпроса за доставката на американски изтребители F-35, която може да се провали заради сделката с Русия

Ердоган: Споразумението за С-400 е най-важното в модерната история на Турция

Снимка: БТА

5110 ~ 1 мин. четене
В момента най-важното споразумение в нашата модерна история е споразумението за С-400. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган по повод сделката с Русия за доставката на нови противовъздушни ракетни системи, предава агенция „Фокус“. 

Ердоган увери, че със закупуването на С-400 Турция не се подготвя за война. „Системите за противовъздушна отбрана са предназначени да осигурят мир и сигурност в нашата страна. Другите стъпки, които предприемаме, са за подобряване на нашите отбранителни  способности ”, цитира думите на турския лидер новинарския портал Haberler. Ердоган повтори, че „контролът върху системите С-400 ще бъде изцяло в ръцете на турските въоръжени сили“.

Доставките на С-400 започнаха в петък, като продължават и през почивните дни. Междувременно източници от Вашингтон информираха, че администрацията на президента Доналд Тръмп вече готви санкции срещу Турция. Очаква се те да бъдат обявени по-късно през идната седмица. 

Турският държавен глава засегна и въпроса за доставката на американски изтребители от пето поколение F-35, които според различни изявления на Вашингтон могат да се провалят поради сделката с Русия. „C-400 е една тема, F-35 е съвсем различна“, изтъкна турският президент, напомняйки, че досега страната му е платила 1.4 млрд. долара за американските изтребители. 

„Ако Турция бъде изтеглена от програмата F-35, цената на един самолет може да се увеличи с 7-8 милиона долара. Това не е просто решение. В този  случай те ще трябва да върнат сумата, която сме платили”, смята Ердоган.

Подкрепи Economic.bg