Ердоган започна мащабна чистка в Турция

Хиляди уволнени след опита за преврат, но не само военни

Ердоган започна мащабна чистка в Турция

Само няколко часа след  неуспешния опит за преврат в Турция хиляди съдии бяха отстранени от длъжност.

Според телевизия NTV с решение на Върховния съвет на съдиите и прокурорите (HSYK) са премахнати 2745 съдии, като сред тях са и петима членове на HSYK.

Официално турските власти не съобщават причините за чистката. Местният вестник "Хюриет" посочва, че правителството има съмнения за връзка на магистратите с Фетхулах Гюлен, живеещият в САЩ политически противник на президента Реджеп Тайип Ердоган. Вчера турският президент поиска екстрадирането на Гюлен от САЩ, тъй като смята, че той е едно от отговорните лица, които стоят зад опита за преврат.

Телевизия NTV съобщи още, че властите са арестували 10 съдии от Административния съд и издирват 140 членове на Върховния касационен съд отново по подозрения за участие в опита за насилствена смяна на властта.

Близо 540 от обвинените за "гюленисти" съдии са в административните съдилища, а над 2200 – в апелативните. Общото събрание на HSYK реши да прекрати членството на петима от съдиите си и сега те очакват заповед за арест от Главната прокуратура в Анкара.

Продължават и арестите на всички, които са участвали в пуча срещу движението на Ердоган през нощта на 15 юли. 
Общо са задържани 6 хил. души и техният брой ще нарасне. Това заяви по-рано правосъдният министър Бекир Боздаг.

Коментари: 0