ЕС не се опитва да задържи Великобритания, настоя Юнкер

Целта на Общността е да се съсредоточи върху собственото си единство преди изборите през май

ЕС не се опитва да задържи Великобритания, настоя Юнкер
836 ~ 1 мин. четене
Намеква се, че целта ни е да запазим Обединеното кралство в ЕС с всички възможни средства. Това не е нашето намерение. Всичко, което искаме, е яснотата за бъдещите ни отношения. И ние уважаваме резултата от референдума. Това каза председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в интервю за германския вестник Welt am Sonntag, цитиран от Reuters.

С тези думи Юнкер увери, че ЕС не се опитва да задържи Великобритания, а чака одобрението на сделката за Brexit от местния парламент на Острова. По думите му целта на Съюза е да се съсредоточи върху собственото си единство преди изборите през май. 

Председателят на ЕК каза, че ЕС е готов за следващите преговори с Великобритания, веднага след като бъде одобрено споразумението за развод. Според Юнкер островната държава трябва да се обедини, а след това да каже какво иска. 

Юнкер отказа да бъде въвлечен в разсъждения по хипотезата за втори референдум за Brexit, изтъквайки че Обединеното кралство вече са взели решение. Затова и сега се работи по този сценарий. 

По отношение на международната политика, Юнкер заяви, че наблюдава отблизо американския президент Доналд Тръмп и въпроса с търговията. „Вярвам му толкова дълго, колкото той ъдуржи на думата си. И ако той не я удържи, тогава и аз повече няма да се чувствам обвързан с казаното“, обясни председателят на ЕК във връзка с напрежението между ЕС и САЩ за тарифите за автомобили. 
Подкрепи Economic.bg