ЕС няма да компенсира млекопроизводителите

Загубите в сектора са в размер на 44 млн. лева

ЕС няма да компенсира млекопроизводителите
3674 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Засега Европейската комисия няма намерение да компенсира българските млекопроизводители, заради спада на цените на суровината и загубите им от руското ембарго, наложено вследствие на санкциите на Европейския съюз спрямо Русия. Това става ясно от писмения отговор на земеделския министър Десислава Танева на парламентарен въпрос, предаде БГНЕС.

Преди седмица стана ясно, че загубите в млечния сектор от продължаващата една година ембарго възлизат на 44 млн. лв, а целият сектор „Земеделие” отчита загуби от 82 млн. лева.

"Въпреки категоричното нежелание на Европейската комисия да признае, че секторът на млякото е в криза, страните от Вишеградската група (Полша, Унгария, Чехия, Словакия) и България, Румъния и Словения се договориха да продължат съвместните си действия пред Комисията за въвеждане на конкретни мерки за млечните сектори в тези страни (мерки с регионален характер). През август 2015 г. ще се проведе следващата среща на страните от Вишеградската група и България, Румъния и Словения, където ще продължат обсъжданията по темата, както и съвместните действия на страните", посочва министър Танева и уточнява, че групата от седем държави подготвят съвместно писмо до европейския комисар по земеделието Фил Хоган, който преди месец посети София.

В отговора си земеделсикият министър коментира, че България не може да се възползва от мерките, които ЕК е предложила на страните-членки като обезщетение заради руските санкции. Мерките, които Брюксел предлага включват интервенционно изкупуване и частно складиране на обезмаслено сухо мляко и масло и не са приложими на българския пазар поради спецификата на родното производство на мляко и млечни продукти. В същото време липсва механизъм, по който млекопроизводителите да бъдат компенсирани чрез финансова помощ.

"В Европейското законодателство за пазарна подкрепа на продуктовите сектори мляко и месо няма разписана възможност за компенсация на участниците в тези сектори въз основа на оценка на косвените (индиректни) загуби от увеличен натиск на вътреобщностния пазар", посочва Десислава Танева и изразява надежда, че след засиления натиск ЕК все пак може и да реши да въведе временна извънредна подкрепа като компенсация за загуба на доход за производителите на краве мляко.

Припомняме, че в позицията, която българският кабинет прие още през януари месец се твърдеше, че секторите мляко и млечни продукти, както и плодове и зеленчуци са най-засегнати от ембаргото на Русия. Свиването на пазара рефлектира върху изкупната цена на млякото и затова се предлага да има европейски експортни субсидии за сирена, включително българските бяло саламурено сирене и кашкавал. Тогава България настояваше и за временна държавна помощ за млекопроизводителите, за да се избегнат масови фалити в цели региони. 

Подкрепи Economic.bg