ЕС отхвърли молбите на Великобритания за по-лек Брекзит

Лидерите на държавите членки са категорични, че няма алтернатива на вече подписаните споразумения

ЕС отхвърли молбите на Великобритания за по-лек Брекзит

Снимка: БТА

1752 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Лидерите на Европейския съюз отхвърлиха исканията на Великобритания за промяна на условията на търговското споразумение, с които да се облекчат транспортните бариери и търговия между двете страни. Мнението на Европейския съвет е, че подобни действия биха довели до по-нататъшно напрежение в Северна Ирландия, предава BBC.

„Няма алтернатива на сделката и протокола за Северна Ирландия“, заяви в понеделник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред репортери в Брюксел. След срещата на върха на лидерите на ЕС, тя добави, че „ако в момента има проблеми, те не идват от протокола, а от Брекзит“.

Председателят на ЕК каза още, че исканията на Великобритания са неоснователни и че механизмите за търговия между двете страни ще бъдат изгладени с времето, а не с промяна на сделката.

Протоколът е единственото възможно решение за осигуряване на мир и стабилност между Северна Ирландия, Великобритания и ЕС. Освен това той защитава целостта на единния пазар на ЕС“, заяви още Урсула фон дер Лайен.

Тя е категорична, че Великобритания и ЕС имат задължението да направят каквото могат, за да намалят напрежението в Северна Ирландия, но нови сделки не са част от тези задължения. Председателят на ЕК каза още, че в момента се проучват различни механизми, чрез които да се постигне по-безпроблемна търговия между трите страни.

Предистория на събитията

След като Великобритания напусна ЕС, Северна Ирландия остана в единния пазар на Блока, което беше основна точка по време на преговорите, за да може по този начин да се запази търговията между страните. Но новата търговска граница между Северна Ирландия и Великобритания предизвика транспортен хаос по морските и сухопътни коридори между двете страни, което доведе до протести и масови безредици в градовете Белфаст и Ларн.

Обезпокоени от агресията в съставната си страна, Великобритания заяви, че ще направи всичко възможно, за да облекчи проверките по границите, които влязоха в сила от 1 януари 2021 г. отнемащи часове, за да се издадат здравни сертификати и документи за пътуване, които станаха задължителни при внос и износ на стоки между страните.

Премиерът Борис Джонсън обаче заяви категорично, че ще намери начин да облекчи митническите проверки „дори и неприятен“, за да спре напрежението по границите, както и да минимизира загубите на производители, чиито стоки стоят с часове на границата. Той посочи, че ЕС е подвела страната му по време на преговорите, като е обявила „по-леки митнически проверки на стоките“, за да се постигне сделка в срок.

От друга страна в Северна Ирландия призовават за спешни действия за туширане на напрежението и за предоговаряне на сделката.

Коментари: 0