ЕС подготвя нов договор за 1.8 млрд. ваксини

Блокът се е спрял на Pfizer/BioNTech

ЕС подготвя нов договор за 1.8 млрд. ваксини

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Европейската комисия чака одобрение от правителствата на ЕС за започване на преговори с Pfizer и BioNTech за закупуването на до 1.8 милиарда дози от ваксината им срещу COVID-19. Очаква се доставките от този втори договор да бъдат извършени през 2022 и 2023 г., каза представител на ЕС пред Reuters.

По-рано в петък германският всекидневник Die Welt съобщи, че Комисията е пред подписването на договор за закупуване на до 1.8 милиарда дози, но не съобщи с коя компания. Според източника на Reuters, пожелал анонимност, ЕК вече се е спряла на Pfizer/BioNTech. По негови думи правителствата на ЕС са подкрепили плана, въпреки че все още няма окончателно одобрение.

Говорител на Комисията потвърди информацията за закупуване на допълнителни дози от този производител.

Ако се предостави възможност, Pfizer и BioNTech са готови да доставят на Европа стотици милиони дози COVID ваксини през 2022 и 2023 г., произведени в нашите заводи в Европа“, каза говорител на Pfizer.

Двете компании имат капацитета да произведат над 3 милиарда дози ваксини през 2022 г., добави той.

Pfizer/BioNTech и Moderna вече снабдяват ЕС с иРНК ваксини, а германската биотехнологична фирма CureVac е напът да получи одобрение от ЕС за своя продукт от същия тип.

Ваксините ще бъдат доставяни по месечни графици и със задължаващи клаузи за доставчика, така че да се избегне сегашния недостиг. 

Коментари: 0