ЕС подкрепя „Турски поток“

Съюзът ще съдейства и за реализирането на други проекти

ЕС подкрепя „Турски поток“

ЕС е одобрил няколко енергийни проекта, отнасящи се до Турция. Между тях на първо място е "Турски поток", договорен между Анкара и Москва и към който Брюксел досега се отнасяше резервирано. "Турски поток" се обвърза с газопровода "Тесла", който ще бъде негово продължение и ще пренася газ от турската граница за Гърция и Австрия.

В същото време ЕС ще съдейства и за реализирането на Трансанадолския газопровод "Танап" между Турция и Азербайджан, който ще снабдява и газопровода "Тесла". 

Подкрепата на ЕС е особено важна, тъй като ще даде възможност за превръщането на Турция в газов хъб за Европа, коментира представител на турското енергийно министерство.

Турски поток бе договорен преди около една година между Русия и Турция в замяна на "Южен поток", но бе замразен заради неразбирателство между Анкара и Москва във връзка с трасето, цената на газта и други проблеми.

На срещата на върха на Г 20 в Анталия турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин се договориха да продължат преговорите по реализацията на "Турски поток". Предвижда се отложените споразумения за проекта да бъдат подписани при посещението на Ердоган в Москва на 15 декември. 

Коментари: 0