ЕК предлага държавите членки да получават по €6000 за всеки приет мигрант

Освен пари, държавите ще получават и \"пълна оперативна подкрепа\"

ЕК предлага държавите членки да получават по €6000 за всеки приет мигрант

Снимка: БТА

1020 ~ 2 мин. четене
На страните от Европейския съюз да им бъдат плащани по 6000 евро за всеки един мигрант, когото се съгласят да настанят в контролирани центрове на своята територия. Това гласи предложение на Европейската комисия за разширяване на плана за мигрантските центрове в ЕС.

Въпросните „контролирани центрове“ ще имат за цел „организирано и ефективно обработване“ на молбите за предоставяне на убежище, подадени от хора, спасени в Средиземно море.

От водите на Средиземно море биват спасявани най-много мигранти, опитващи да преминат с лодки от Близкия Изток в Гърция, Италия и Испания. Брюксел се надява, че финансовият стимул страните да приемат мигранти на територията си ще облекчи натиска върху тези три страни. През юни крайнодесният италиански министър на вътрешните работи Матео Салвини забрани на кораби с мигранти да акостират на италиански пристанища. В понеделник правителството в Рим смекчи позицията си и обяви, че ще позволи акостирането на плавателни съдове със спасени от удавяне мигранти за пет седмици. За този период ЕС трябва да изготви обща бежанска политика.

Още миналия месец европейските лидери постигнаха съгласие да се създадат центрове за обработка на молбите за убежище от спасените от Средиземно море мигранти. Тези планове обаче веднага бяха подложени на съмнение, когато Австрия, Франция, Германия и Италия показаха, че нямат никакво намерение да правят такива центрове.

Германия не просто не иска да създава бежански центрове на територията си, но и иска да се отърве от хилядите мигранти, които пристигнаха на нейна територия от началото на бежанската криза. На 10 юли германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер представи плана на Берлин за справяне с мигрантския наплив към Германия. От документа стана ясно, че най-силната европейска икономика ще създаде „трансферни центрове“, в които ще се настаняват мигранти и в последствие ще бъдат пращани при държавите членки, които са ги регистрирали първо.

Въпреки несигурността как ще продължи да подхожда всяка една от страните членки на ЕС спрямо мигрантите, ЕК предлага „пълна оперативна подкрепа“ на държавите, които се съгласят да настаняват мигранти в центрове на своята територия. Въпросната подкрепа ще се изразява в изпращането на екипи от митничари, служители, които да обработват бежанските молби, преводачи и служители, които да връщат в родината им мигрантите с неодобрени молби за убежище. За да започне да се прилага обаче, предложението на ЕК може
Подкрепи Economic.bg