Брюксел предвижда €30 млрд. по-малко за Централна и Източна Европа

За сметка на това се очаква да се увеличи подкрепата за Гърция, Италия и Испания, пише Financial Times

Брюксел предвижда €30 млрд. по-малко за Централна и Източна Европа

Снимка: Pxhere

1816 ~ 2 мин. четене
ЕС планира да отклони над 30 млрд. евро финансиране по европейските структурни фондове за Централна и Източна Европа. Ще бъдат орязани средствата от Кохезионния фонд за Полша и Унгария за сметка на увеличаване на финансовата подкрепа за Гърция, Италия и Испания. Това пише вестник Financial Times, който разполага с документа с промените, които ЕК ще предложи днес.

Кохезионната политика на ЕС винаги е била един от основните стълбове в евробюджета. Тази политика цели да намали икономическите и социални различия между държавите и регионите в ЕС чрез средства от Кохезионния фонд, финансови помощи за развитие на селскостопанските региони на държавите и чрез средства от Европейския социален фонд.

Именно затова реформите в кохезионната политика на Брюксел ще са най-значимият и спорен елемент от бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. Промените преразглеждат критериите за разпределяне на евросредствата, като в критериите вече заляга изискване страните членки да изпълняват новите приоритети на ЕС за върховенство на закона и борба срещу корупцията.

„Бюджетът има за цел да осигури европейска добавена стойност. Трябва да гарантираме, че всеки цент ще бъде изразходен в полза на гражданите ни. Това означава, че борбата с измамите и корупцията трябва да бъде по-активна от всякога”, каза преди дни еврокомирасят Гюнтер Йотингер, който отговаря за бюджета и човешките ресурси, при подписването на сътрудничество за партньорство между Европейската служба за борба с измамите (OLAF) и Европейската прокуратура.

Новите критерии на Брюксел изправят страните от Централна и Източна Европа пред възможността да получат дори по-малко средства по кохезионната програма на ЕС, отколкото вече беше обявено - с 10% по-малко. Точните цифри, с които ще бъде намалено еврофинансирането за държавите от ЦИЕ, все още подлежат на ожесточен дебат в ЕК, където чиновниците още уточняват формулата как ще се разпределят парите.
Коментари: 0