ЕС ще иска доживотни права за гражданите си във Великобритания

Brexit няма да бъде безболезнен и е крайно време за преговори, смята Мишел Барние

ЕС ще иска доживотни права за гражданите си във Великобритания
3050 ~ 3 мин. четене

Европейският съюз (ЕС) ще настоява неговите граждани, които живеят Великобритания, да запазят правата си такива, каквито са били досега. И това да се отнася за всички, които са пристигнали в страната до момента на нейното напускане през март 2019 г. Това са част от насоките, които Европейската комисия (ЕК) прие в сряда за преговорите с Лондон по Brexit.

"По този начин Съюзът ще осигури доживотни права на гражданите си в Обединеното кралство, които постоянно пребивават към датата на Brexit", заяви Мишел Барние, главен преговарящ от страна на ЕС. По неговите думи преговорите ще засегнат не само хората в заварено положение, но и онези, които тепърва възнамеряват да си търсят работа във Великобритания. "В решението на ЕК са очертани четири основни области", добави той.

Правата на гражданите

Темата за статута на европейските граждани на Острова и този на британците в Съюза ще бъде една от първите теми по време на преговорите. Брюксел твърди, че гарантирането на правата на гражданите трябва да обхваща не само тези, които понастоящем живеят в Обединеното кралство, но също така и членовете на техните семейства, които могат да се присъединят към тях по всяко време след Brexit, както и да запазят същите права на социалната сигурност и право да пътуват и да работят свободно в ЕС. Все още няма информация дали британското правителство ще оспори някоя от тези въпроси, пише Newsweek.

По думите на Барние в момента има над 4 млн. европейци във Великобритания, както и британци, намиращи се в други европейски страни. "Целта ни е тези мъже, жени и техните семейства да могат да продължат престоя си по същия начин до края на техния живот. Мандатът, който имам засяга също правата на хората, които ще пристигнат утре в Обединеното кралство или които ще дойдат в последния ден преди Brexit ", каза Барние.

Brexit няма да бъде безболезнен

Мишел Барние смята, че не е правилно да се вярва, че отделянето от блока ще бъде бърз и безболезнен процес, без това да окаже влияние върху живота на хората. Представяйки препоръчаните от Еврокомисията указания за водене на преговори за Brexit, френският дипломат заяви: "Някои създадоха илюзията, че Brexit няма да окаже съществено влияние върху нашия живот, или че преговорите могат да бъдат приключени бързо и безболезнено, но това не е това“.

"Крайно време е да започнат преговори веднага щом правителството на Обединеното кралство е готово да дойде на масата", заяви Барние, цитиран от Politico. Първата фаза от разговорите ще отнеме 16 месеца. Едва тогава ще могат да започнат обсъжданията на бъдещите търговски отношения между Европа и Великобритания.

 Финансово споразумение

Необходимо е да се постигне съгласие относно принципите на финансовото споразумение, което ще бъде една от най-големите пречки. Брюксел говори за задължения на Обединеното кралство около 60 млрд. евро или повече, а според анализ на Financial Times сумата възлиза на 100 млрд. долара. В отговор британският секретар Дейвид Дейвис заяви, че Великобритания няма да плати нищо, докато няма сключена сделка и допълни, че играта на ЕС е "груба".

Барние подчерта единството на останалите 27 държави членки по време на срещата на върха миналата седмица, където те се съгласиха с насоките на Европейския съвет в рамките на няколко минути от заседанието.

Ирландия

Френският дипломат, който започна речта си на английски, след това се прехвърли на френски и обратно на английски, заяви, че планира да пътува до Ирландия следващата седмица. Целта е преговорите по никакъв начин да не подкопават Белфасткото споразумение. Следва да се намерят начини да се избегне създаването на "твърда" граница на остров Ирландия.

Подкрепи Economic.bg