ЕС закрива „Балканския маршрут“ за мигрантите

Това трябва да бъде прието на утрешната среща в Брюксел

ЕС закрива „Балканския маршрут“ за мигрантите
3710 ~ 2 мин. четене

Европейският съюз планира драматични промени с цел разрешаване на мигрантската криза, сред тях е и пълното закриване на т. нар. "Балкански мигрантски маршрут". Това пише в днешния си брой австрийското издание "Стандарт". Вестникът се е сдобил с документа, който ще бъде обсъден на утрешната среща на Върха в Брюксел. Документът предвижда Гърция веднага да създаде 50 хиляди места за потенциални търсещи убежище - срещу това Атина ще получи помощ от ЕС. Мигрантите, които нямат шанс да получат убежище, ще трябва веднага да бъдат връщани в Турция, пише "Стандарт". Изданието подчертава, че маршрутът през Западните Балкани ще бъде закрит. "Нелегалната миграционна вълна по "Балканския маршрут" се прекратява. Този маршрут е закрит, пише в декларацията, която трябва да бъде приета на утрешната среща.

Голяма част от мерките, които ще бъдат приети, се основават на споразумение, което трябва да бъде прието с Турция. Турция веднага трябва конструктивно да участва в контрола на външните граници в Егейско море и всички мигранти, които не могат да получат убежище в Европа, да ги приеме обратно, съгласно споразумението за реадмисия. В същото време се планира да бъде приет тристранен договор за реадмисия между ЕС и Турция, което да влезе в сила от 1 юни. Преди тази дата трябва да се действа на база на споразуменията на територията на Гърция.

Планът предвижда и директно преселение на сирийските бежанци от Турция в страните от ЕС. За да се предотвратят последствията от затварянето на "Балканския маршрут" – струпването на хилядите бежанци – ЕС възнамерява да подкрепи максимално Гърция в този труден момент. Спешният план на ЕК за хуманитарна помощ ще бъде подкрепен от държавните и правителствени лидери на ЕС, което предвижда 700 млн. евро, 300 млн. от които са само за тази година (2016 г. – бел. ред.). Другата част от плана се отнася за сигурността и той предвижда спешно изпращане на служители на "Фронтекс" в Гърция, по границата с Македония и Албания.

Планът предвижда да започне функционирането и на първите приемни центрове, където бежанците ще бъдат регистрирани и подготвени за преразпределението в страните от ЕС. Най-късно до 1 април страните от ЕС трябва да изпратят служители на "Фронтекс", а Европол да подобри борбата срещу трафикантите на хора. На практика срещата на Върха утре трябва да позволи всички страни до края на годината да възстановят Шенген и вътрешния контрол на границите в Шенген да остане в миналото, се казва в документа, до който се е добрало австрийското издание, пише БГНЕС.

Подкрепи Economic.bg