Естония и Финландия са срещу смяната между лятно и зимно часово време

Според Талин преместването на стрелките има негативни икономически ефекти

Естония и Финландия са срещу смяната между лятно и зимно часово време

Снимка: Pixnio

Естония се обяви срещу сезонните смени между лятно и зимно часово време в страните от Европейския съюз. Позицията на страната беше представена пред в. Postimees от министъра на икономиката и инфраструктурата Кадри Симпсон.

„Най-важното обяснение за преместването на часовниците преди беше икономията на енергия и пътната сигурност, но съвременните енергоспестяващи решения понижиха икономията на електроенергия, която се получаваше от преместването на стрелките, а в международните изследвания няма единни точни доказателства за връзката между преместването на часовниците и намаляването броя на катастрофите“, обясни Сипмсон.

Според нея в момента част от страните членки на ЕС искат постоянно преминаване към зимно часово време, докато други предпочитат лятното. „Ясно е, че страните трябва заедно да направят окончателния избор. Трябва ни общ режим на времето, за да осигурим устойчива работа на вътрешния пазар и плавна организация на транспорта“, каза още естонският икономически министър.

За Естония е важно да остане в един часови пояс с Финландия, Латвия и Литва, за да избегне нарастване на разходите в трансграничната търговия, транспорта, пътуванията и усложняване на обмена на информацията. Финландия от своя страна също се обявява срещу местенето на часовниковите стрелки два пъти годишно, но още не е решила дали по зимно или по лятно часово време предпочита да остане за постоянно.

Европейският парламент, както и няколко държави членки, вече призоваха Европейската комисия да преразгледа сегашната практика за преместване на часовниците през пролетта и есента и да прецени дали тя трябва да бъде променена.

ЕК тази пролет стартира обществено допитване във всички страни членки на ЕС и въз основа на получените резултати през септември ще внесе проект за директива по въпроса, която да бъде разгледана от Съвета на ЕС.

В допитването можете да участвате тук, като гласуването е отворено до 16 август.
Коментари: 0