ЕЦБ: Frexit ще струва на Франция €30 млрд. годишно

Стабилността на общата валута влияе позитивно на френския държавен дълг

ЕЦБ: Frexit ще струва на Франция €30 млрд. годишно
3758 ~ 1 мин. четене

Напускане на еврозоната (т.нар. Frexit) ще струва на Франция повече от 30 млрд. евро годишно, тъй като ще повиши лихвените плащания при обслужване на френския държавен дълг. Това предупреди ръководителят на Централна банка на страната и член на ЕЦБ Франсоа Вилероa дьо Гало в интервю за радио France Inter.

Лихвените дългови плащания от страна на френското правителство са спаднали с 1.5 проценти пункта, откакто страната използва еврото, посочи централният банкер.

"Връщането на Франция към националната валута не съответства на желанието на френския народ и на международните ангажименти, поети от нашата страна след демократично решение, взето евентуално посредством референдум за бъдещето ни в еврозоната и еврото", отбеляза Вилероа дьо Гало.

Неговите коментари са факт на фона на нарастващите в последно време дебати във Франция относно бъдещето й в еврозоната, тъй като крайно десни и леви популистки кандидати в президентската надпревара настояват за връщане към френския франк.

Най-влиятелен от тях е лидерът на Националния фронт Марин льо Пен, която планира да проведе референдум сред гражданите на републиката за членството във валутния блок.

Франсоа Вилероа де Гало настоява, че еврото вдъхва доверие сред потребителите и хора от бизнеса, тъй като запазва своята стойност. Франция се нуждае от структурни реформи, за да се даде тласък на по-бърз икономически растеж, отколкото очакваните 1.3% през 2017 г.

Подкрепи Economic.bg