Евродепутати искат да отпадне смяната на времето

ЕК няма намерение да отмени правилото

Евродепутати искат да отпадне смяната на времето
200 ~ 2 мин. четене

Евродепутати от целия политически спектър поискаха Европейската комисия да сложи край на практиката стрелките да се сменят два пъти в годината. 

"Смяната на времето харчи повече, отколкото пести", смятат противниците на идеята. Започнало с цел икономия, днес, 100 години по-късно, това причинява здравословни проблеми на 20% от европейците, показват данни от проучване на 9 университета, което бе цитирано в пленарната зала в Страсбург.

Много хора се оплакват от физически дискомфорт заради въртенето на стрелките. "8% от европейците не могат да спят, имат храносмилателни проблеми, страдат от депресия, което пък води до диабет, затлъстяване и какво ли още не", коментира евродепутатът Павел Свобода от групата на Европейската народна партия.

"Очевидно е, че за Европейската комисия здравните проблеми на 20% от гражданите нямат никакво значение. Комисията не обръща внимание и на огромните разходи, които се правят. Това е скандално", допълни още той.

"ЕК приема сериозно загрижеността ви. Запознахме се с различни проучвания по темата. Те обаче не са еднозначни за ползите и вредите от смяната на времето", обясни от своя страна Виолета Булц, еврокомисар с ресор "Транспорт".

Представители на ЕК са категорични, че няма да се отмени правилото, докато не се убеди във вредата му, но и страната ни може сама да вземе това решение. 

"Единственото изискване на европейско ниво е свързано с това кога да правим смяната, а не дали да я правим", коментира Ани Алашка от Българската стопанска камара.  От години тя води битка срещу смяната на времето. Най-малкото, защото икономията от това носи едва по лев годишно на всеки българин. Личното ми мнение е, че не може нашето здраве да се равнява на лев годишно", подчерта тя.

Подкрепи Economic.bg