Еврогрупата призова Италия да промени бюджета си

Финансовите министри от Еврозоната разгледаха финансовите рамки на всички 19 страни от валутния съюз

Еврогрупата призова Италия да промени бюджета си

Италианският министър на финансите Джовани Триа (вдясно) разговаря с еврокомисаря по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси преди срещата на финансовите министри на Еврогрупата в седалището на Европейския съвет в Брюксел

Снимка: БТА

Финансовите министри от Еврозоната призоваха Италия да промени проектобюджета си за 2019 г. в съответствие с изискванията на Брюксел. На снощното заседание на Еврогрупата бяха разгледани финансовите рамки на всички 19 държави членки на Еврозоната, дадени на Брюксел за одобрение, предаде ДПА. Някои от представителите са били по-категорични в настояването Рим да се съобрази с правилата, а други са били по-сдържани, но всички са препоръчали до края на следващата седмица да се постигне консеннсус.

Френският министър на финансите Бруно льо Мер е заявил по време на среща, че се надява Италия да „приеме ръката, протегната от Европейската комисия“, да проведе разговори за това как да коригира плановете си за разходи за 2019 г. и да планира увеличаването на бюджетния дефицит през следващата година до 2.4% от БВП.

Италианският проектобюджет, който бе отхвърлен през октомври от Европейската комисия, тъй като не е съобразен с бюджетните правила на ЕС, предизвика вълнения на пазарите. Италианското популистко правителство обаче засега не отстъпва пред оказвания натиск.

След снощната среща, посветена на бюджетите на страните от еврозоната, финансовите министри съобщиха, че са съгласни с решението на Комисията.

Очакваме Италия и Комисията да водят открит и конструктивен диалог, а Италия да си сътрудничи тясно с Комисията при подготовката на преразгледан бюджетен план, се посочва в съобщението на министрите.

Италия има срок до 13 ноември да предаде новия бюджет. Европейската комисия трябва да реши на 21 ноември дали да приеме преразгледания бюджетен план. Ако в крайна сметка бъде решено, че Рим нарушава бюджетните правила, на Италия може да бъде наложена глоба, което би било безпрецедентна стъпка за Брюксел.

Европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси обаче каза, че Комисията няма предварително да си съставя мнение за решенията на италианското правителство. „Решението, което ще бъде обявено на 21 ноември“, заяви той на пресконференция след срещата.

Италианското правителство настоява да повиши държавните разходи, да намали данъците и да повиши пенсиите и някои социални помощи, като мотивът е, че така ще бъде стимулирана икономиката.

Италианският проектобюджет се превърна в голям политически проблем за ЕС, тъй като прекалено силният натиск върху Италия може да доведе до обратен ефект, като бъде разпалена още повече евроскептичната реторика, а разногласията между Рим и Брюксел да се задълбочат.

Докато Московиси и няколко други финансови министри се придържаха към по-предпазливия тон преди и след срещата, словашкият финансов министър Петер Кажимир бе по-остър, като предупреди, че подходът на Рим може да подкопае фундаментални реформи в еврозоната. "Поведението на Италия излага на риск плановете ни", написа той в Туитър.
Коментари: 0