59% от българите са шофирали след употреба на алкохол

Жените са по-малки склонни да карат пили зад волана

59% от българите са шофирали след употреба на алкохол

Снимка: Pixabay

Автор: Божидара Иванова

Все още хората сядат зад волана след употреба на алкохол, преценявайки, че консумираното количество е в рамките на допустимото, сочат резултатите от националното проучване на Gemius за отношението, нагласите и склонността на хората да шофират след употреба на алкохол, проведено по инициатива на "Каменица" АД по повод кампанията "Алкохолът е лош шофьор". 

Близо 95% от респондентите не смятат за допустимо шофирането след употреба на алкохол, но въпреки това 59% от хората, които са отговорили, че „по-скоро не“ смятат за допустимо, са шофирали след консумация на алкохол.

Около една трета от участниците в допитването споделят, че шофират след употреба на алкохол. Този дял се запазва спрямо миналата година. Жените са по-малки склонни да карат пили зад волана, както и по-възрастните хора. По-младите и по-неопитните шофьори проявяват значително по-малка склонност да шофират след употреба на алкохол в сравнение с другите групи - 70% спрямо 51%.

Над 68% от анкетираните не приемат за безопасно шофирането на следващия ден след вечер на консумация на алкохол, а 41,5% посочват като най-честа причина да приемат за безопасно това, че количеството алкохол е в рамките на допустимото. 

90% от всички респонденти не биха се качили при шофьор, който е пил, а близо 60% от запитаните смятат, че трябва да има наказание и за пътниците в кола, управлявана от шофьор, консумирал алкохол. 41% от хората вярват, че по-категорични реакции от страна на пътниците биха довели до значително намаляване на пътните инциденти след употреба на алкохол. 

Коментари: 0