Еврокомисар поведе българското хоро в Брюксел

В народна носия и със знаме в ръка, Кристалина Георгиева бе начело на събитието

Еврокомисар поведе българското хоро в Брюксел
4595 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

„Кръшно българско хоро се вие в центъра на Брюксел! И дъждът не може да ни спре!“, написа в социалните мрежи заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева. Облечена в национална носия, комисар Георгиева лично поведе хорото с българския национален флаг в ръка.

Минути преди началото на хорото, тя се обърна към събраното множество: "Добър ден на всички. Добре дошли. Това е третата година, в която празнуваме балканските народи тук, на Grande Place. Искам да чуя гласа на българите. Тук ли сте?”

"Днес отбелязваме 10 години от подписване договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Радвам се, че на този ден ще извием българско хоро в сърцето на европейската столица", каза от сцената г-жа Кристалина Георгиева и даде начало на Голямото хоро.

Хорото се изви на централния площад на Брюксел Grande Place. Инициативата е част от фестивала за музика и изкуство „Балкан трафик“. В него участват солисти от български танцови състави. Звучат кавал и гайда, гъдулка, тъпан, акордеон. В хорото се включи и евродепутатът Ева Паунова, както и комисарят по транспорта - словенката Виолета Булц.

Освен български фолклорни ансамбли, на голямото хоро са поканени и любителски танцови групи от Белгия, Холандия, Люксембург и Германия. В събитието ще се включат и танцови трупи от други балкански държави - Албания и Турция.

Голямото хоро се организира със съдействието на Министерство на културата на България и с подкрепата на властите на Белгия.Подкрепи Economic.bg