Еврокомисарят по здравеопазване пристига в София заради чумата по свинете

Предстои среща с представители от региона, за да се обсъдят мерките за справяне с чумата

Еврокомисарят по здравеопазване пристига в София заради чумата по свинете

Снимка: Pixabay

Автор: Ирина Илиева

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасност на храните Витянис Андрюикайтис ще пристигне на посещение в София, съобщиха от ЕК. Той ще проведе среща с представители на страните в Европа относно разпространението на африканската чума по свинете.

Комисарят ще бъде в България в рамките на 14-тата среща на постоянната група от експерти по въпроса на африканската чума по свинете. Пред БНТ Андрюкайтис заяви, че най-сериозното притеснение е относно разпространението на заразата, защото за нея няма налична ваксина.

„При африканската чума няма ваксинация. Сега заплахата е не само в България, имаме случаи в Сърбия. Заразата може да се разпространи и в Гърция, Северна Македония, Албания и Хърватия“, заяви той. По думите му най-важното е да се обясни на населението, че заразата е опасна и може сериозно да навреди на производството. Той коментира също, че подобно недоверие може да попречи да се овладее заразата.

„Трябва да изпратим до хората ясно послание: моля следвайте единствено съветите на експертите. В целия свят има брилянтни експерти, не вярвайте на фалшиви новини и дезинформация. Някои играят мръсни игри, всяват смут и паника. Това е ужасно“, каза Андрюкайтис.

Относно методите за умъртвяване на животните и настъпилото недоволство, еврокомисарят коментира така: „Ако заразата влезе в големите комерсиални свинеферми, това означава, че всички свине трябва да бъдат унищожени. Всички! Не е възможно изборно да се унищожават, защото това е единственият начин за овладяване на ситуацията. Много е болезнено, много е драматично, емоционално е и е много трудно да се понесат гледките, но това единствено възможната операция. Ако имате гангрена на крака, трябва да го ампутирате“, казва той.

Регистрираните случаи у нас на африканска чума по свинете в България са 35, като основните жертви на заболяването са индустриалните и фамилни ферми. 7 са засегнатите индустриални и 1 фамилна ферми, в които се наложи цялостно умъртвяване на отглежданите животни.

Коментари: 0