Еврокомисията финансира транспорта на защитни облекла в ЕС

Финансирането в размер на 150 млн. евро е част от общо 220 млн. евро, одобрени през април 2020 г.

Еврокомисията финансира транспорта на защитни облекла в ЕС
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Европейската комисия предоставя финансова подкрепа на 18 държави членки и на Обединеното кралство за транспортиране на основни медицински изделия в Европа. Подкрепата е на обща стойност 150 млн. евро и се предоставя чрез Инструмента за спешна подкрепа (ESI). Чрез този инструмент ЕС ще финансира превоза на товари между април и септември 2020 г., в това число на лекарства, защитно и медицинско оборудване.

Така например, по този инструмент ЕС ще финансира транспортирането със самолет и влак на над 1 000 тона предпазни средства и повече от 400 тона защитни очила, облекло за еднократна употреба, маски и защитни дрехи за Литва.

„Продължаваме да подкрепяме държавите членки на ЕС, за да бъдат по-добре подготвени за справянето с пандемията от коронавирус. Финансирахме транспортирането на основни медицински консумативи в целия ЕС. Изделията бяха доставени там, където бяха най-необходими, и подкрепиха усилията на национално равнище за спасяване на човешки живот и по-добро оборудване на болниците и здравните работници”, споделя комисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич.

Финансирането в размер на 150 млн. евро е част от общо 220 млн. евро, одобрени през април 2020 г.

Инструментът за спешна подкрепа се основава на принципа на солидарност и обединява усилията и ресурсите с цел бързо задоволяване на общите стратегически нужди. Той е важен европейски инструмент за подкрепа за съществуващите национални и европейски ответни мерки за борба с продължаващата извънредна криза, свързана с общественото здраве.

Коментари: 0